Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Een server is een computer die functionaliteit op aanvraag biedt voor clients. Denk aan het opvragen van een webpagina via een browser. De client vraagt informatie op en de server stuurt deze informatie naar de aanvrager. Naast computersystemen kunnen er middels software andere soorten servers worden opgezet zoals een VPS. Wat is een server en hoe werkt een VPS?

 

Wat is een server?

Server komt van het werkwoord ‘to serve’ wat ‘serveren’ betekent. Er is een aanbod, iemand vraagt naar (een deel van) het aanbod en de server verstrekt deze data. Hoewel het vooral bekend is van internet servers bestaat het concept al sinds de jaren vijftig van de twintigste eeuw. In de jaren zestig zou binnen ARPANET, de voorloper van het World Wide Web, de termen server-host en user-host worden gebruikt. Een server kan normaal gesproken bereikt worden vanuit meerdere clients. Denk bijvoorbeeld aan meerdere bezoekers op een website.

 

Hoe werkt een VPS?

VPS staat voor Virtual Private Server. Dit is een manier om één computersysteem op te delen in meerdere servers met eigen toegang. In tegenstelling tot shared hosting heeft een probleem op één van de hosting servers geen invloed op de rest. Alleen als er problemen zijn met de hardware kunnen meerdere virtuele servers hier hinder van ondervinden. Hosting providers bieden VPS’en aan, deels om kosten te besparen en ook voor een meer efficiënte werkwijze.

 

Beveiliging van data is een steeds grotere rol gaan spelen op het internet. Met name het onderscheppen van een verbinding tussen server en client bleek een potentieel risico te zijn. Daarom is de http standaard opgevolgd door de https standaard waarbij er sprake is van een versleuteling. Zo kan de bezoeker niet stiekem worden omgeleid naar een andere website. Gangbare browsers zullen websites die niet voldoen aan recente standaarden van beveiliging niet laden vanwege het risico op ‘spoofing’ ofwel het misleiden van de bezoeker.

 

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z