Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Directory betekent letterlijk ‘map’. Het betreft een woord uit de Engelse taal met meerdere betekenissen, zoals het mappen systeem op computers. Het verzamelen en beheren van informatie in deze mappen is op verschillende manieren mogelijk. Wat is een directory en wat zijn de verschillende vormen van online directories?

Wat is een directory?

Voor de tijd van Windows en Android was er DOS. Een tekst gebaseerd besturingssysteem waarin de gebruiker commando’s moest ingeven om acties uit te voeren. DIR is de afkorting van directory, dit staat voor een map waar bestanden en submappen in worden opgeslagen. Deze term bestond al lang voordat er computers waren. In niet-Engelstalige landen wordt het woord directory vooral gebruikt in relatie tot computerbeheer.

Wat kun je in een directory bijhouden?

In een map worden doorgaans gegevens verzameld die een specifiek doel hebben of onderdeel uitmaken van een groep of onderwerp. Denk aan een telefoonboek met telefoonnummers van een regio. In een bedrijvengids kunnen ook telefoonnummers vermeld staan, in dit geval zijn er meer mogelijkheden dan telefonisch contact leggen. Een directory moet niet alleen wat betreft de inhoud samenhang vertonen, er moet ook een duidelijke functie of doelgroep voor zijn om een waarde te vertegenwoordigen.

Online directories

Als het gaat om mappen structuren online dan zijn er meerdere mogelijkheden. Een database is bijvoorbeeld een collectie van data binnen een gestructureerd systeem. Zoekmachines werken op basis van dynamisch gegenereerde data. Een ‘curated’ lijst wordt samengesteld door een persoon of algoritme waarbij een subjectieve beoordeling van toepassing is. Een voorbeeld hiervan is Startpagina.nl, een online directory die in de Web 1.0 periode populair was in Nederland. Er waren destijds al zoekmachines maar de zoekresultaten lieten vaak nog te wensen over. Startpagina werd handmatig bijgewerkt met weblinks die waren ingedeeld in diverse categorieën. Met het huidige aantal websites is handmatig bijhouden van een directory nagenoeg onmogelijk, tenzij het om een specifieke niche gaat.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z