Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

PDF staat voor Portable Document Format, een bestandsformaat dat in 1993 werd ontwikkeld door Adobe. Het is een formaat dat documenten weergeeft inclusief tekst en afbeeldingen, op een uniforme wijze op ieder computersysteem. De code is gebaseerd op de PostScript taal, in een bestand wordt alle benodigde informatie opgenomen waaronder tekst, lettertypes, rasterafbeeldingen, vectoren en andere informatie die nodig zijn voor een accurate weergave. Wat is PDF en wat zijn de interactieve mogelijkheden van dit bestandsformaat?

Wat is PDF?

Een Word document versturen is een soort roulette met tekstverwerking. Hoe het document weergegeven wordt op een ander systeem is altijd weer een verrassing. Dit komt omdat deze documenten niet alle informatie bevatten die nodig zijn voor een uniforme weergave. Denk aan de gebruikte lettertypes; wanneer er een font ontbreekt op een systeem waar het bestand geopend wordt, dan zal er een vervangend lettertype worden gekozen. De PDF betekenis geeft duidelijk aan wat het verschil is met andere document formaten: Portable Document Format. Het is een ‘draagbaar’ of beter gesteld overdraagbaar formaat dat er overal identiek uitziet. Dit geldt ook voor het afdrukken van digitale bestanden, de opmaak wordt behouden ongeacht het medium waar het bestand op wordt weergegeven. De kleurweergave kan wel verschillen, dit is niet te wijten aan de kleurinformatie in het bestand op zich.

Integratie van interactiviteit

Net zoals voor HTML pagina’s geldt, ondersteunt het PDF formaat ook interactieve koppelingen. Dit kunnen knoppen zijn die verwijzen naar een URL, invoervelden bij formulieren of scripts die een specifieke toepassing uitvoeren. De keerzijde hiervan is dat een bestand ook foute code kan bevatten die schade toebrengt aan een systeem. Via mark-up is het bijvoorbeeld mogelijk om annotaties toe te voegen, of een contract digitaal te ondertekenen. Hoewel het mogelijk is om PDF documenten te vergrendelen, zal niet ieder programma dat het formaat kan lezen hier rekening mee houden. Zo is het lastig om informatie te beveiligen zoals auteursrechtelijke werken of vertrouwelijke documenten.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z