Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

SKU is een afkorting die staat voor Stock Keeping Unit, het betreft een term die gebruik wordt om unieke producten in een productassortiment aan te duiden. Er is geen specifieke codering of standaard voor dit soort identificatie codes, die naast de producent ook door winkels binnen de inventaris gebruikt kunnen worden. Wat is een SKU en hoe verschilt deze codering met bijvoorbeeld GTIN, UPC en EAN?

Wat is SKU?

Stock is het Engelse woord voor voorraad. Een magazijn is gevuld met een aantal producten, en een aantal exemplaren van ieder product. Het aantal unieke producten kan worden onderscheiden met een SKU, zo kunnen artikelen snel geïdentificeerd worden. Welke informatie in de code wordt opgeslagen kan variëren per product, fabrikant of leverancier, enkele voorbeelden van kenmerken zijn:

  • Fabrikant
  • Omschrijving
  • Maat
  • Kleur
  • Verpakking
  • Garantievoorwaarden
  • Serie

Een Stock Keeping Unit is geen standaard, de volgende drie coderingen zijn wel gestandaardiseerd:

Global Trade Number / GTIN: Dit is een code met 8, 12, 13 of 14 cijfers. Het wordt ook gebruikt voor boeken onder de naam ISBN.
Universal Product Code / UPC: Dit is de bekende streepjescode die gebruikt wordt in een groot aantal landen, die wat betreft indeling gebaseerd is op de GTIN standaard.
International Article Number / EAN: Dit is een standaard die wordt toegepast in Europa, vandaar de letters die feitelijk staan voor European Article Number.

Artikelen vinden op productnummer

Een SKU is niet altijd geschikt om een product op te zoeken, omdat er geen standaard bestaat en er daarmee ook nummers vaker gebruikt kunnen worden. Wanneer een fabrikant een product voorziet van een codering kan een winkel dit overnemen maar dit hoeft niet. Als het binnen de administratie praktischer blijkt om een eigen codering te gebruiken zal de Stock Keeping Unit van de leverancier niet worden gebruikt. Er is ook geen eenvoudig leesbare codering zoals het barcode systeem, in een serie getallen is geen foutcorrectie opgenomen wat bijvoorbeeld scannen van artikelen lastiger maakt.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z