Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Intranet is een computer netwerk dat niet openbaar toegankelijk is maar waar er wel data opgeslagen en gedeeld wordt. Er zijn verschillende toepassingen zoals het delen van informatie binnen een organisatie die alleen bestemd is voor direct betrokkenen. Deze verbindingen kunnen lokaal zijn of via een decentraal netwerk tot stand worden gebracht. Wat is een intranet en hoe verschilt dit met het internet of een extranet?

Wat is intranet?

Het intranet bestaat al langer dan het internet. Het betreft een netwerk van computersystemen die gebruikers in staat stelt om informatie met elkaar te delen. In de jaren tachtig en negentig waren dit vaak lokale netwerken binnen organisaties, later zou het Internet Protocol gebruikt worden om wijdverbreide netwerken aan te leggen. Het voornaamste kenmerk van een intranet is het besloten karakter. Alleen gebruikers met toegangsrechten kunnen de bestanden inzien. Daarbij zijn er per afdeling en persoon unieke rechten toe te kennen.

LAN is een beperkte vorm van intranet waarbij er één centrale server aanwezig is die in verbinding kan staan met het internet. Bij intranet is het mogelijk om gebruik te maken van alle standaard protocollen zoals HTTP en TCP/IP. “Intra” staat voor “intern” of “binnen” en “net” voor “netwerk”. De gebruikers bevinden zich dus binnen een netwerk.

Internet en extranet

Het internet is een decentraal netwerk met publieke toegang. Het is een collectie van servers, websites en andere technologieën. Voor de meeste mensen betekent dit het World Wide Web. Intranet is niet openbaar en zal worden afgeschermd voor buitenstaanders. Dit kan op basis van fysieke locatie, het adres van de verbinding of via een login. Intranet wordt ook wel vergeleken met extranet. Dit is niet zozeer gekoppeld aan de wijze waarop het netwerk is ingericht als de toegang die externe gebruikers krijgen. Bij een extranet kunnen bijvoorbeeld inkopers toegang krijgen tot het assortiment van een groothandel. Intranet richt zich specifiek op personeel of andere direct betrokken partijen.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z