Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Wat is captcha?

Captcha of met hoofdletters geschreven CAPTCHA is min of meer bedoeld als afkorting van ‘Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart”. In het kort is het een methode om een gebruiker van vlees en bloed te onderscheiden van een computer of algoritme. Wat is captcha en wie heeft deze term bedacht?

Definitie captcha

Luis von Ahn, Manuel Blum, Nicholas J. Hopper en John Langford zouden in 2003 de term captcha introduceren. Deze methode bestond echter al langer, de eerste versie zou in 1997 worden uitgevonden door twee groepen die onafhankelijk van elkaar bezig waren met de ontwikkeling van deze ‘omgekeerde Turing test’.

Omgekeerde Turing test

De Turing test is een bekende methode waarin computers hun kunstmatige intelligentie moeten bewijzen door een persoon te overtuigen dat ze met een ander persoon spreken terwijl dit een computerprogramma is. Bij captcha moet een computer juist overtuigd worden dat de bezoeker een mens is en geen computer. Het is daarmee een soort slot dat geopend kan worden door een persoon waar een computer algoritme geen raad mee weet.

Hoe ziet een captcha eruit?

OCR staat voor Optical Image Recognition, software is in staat om karakters te herkennen en vervolgens om te zetten naar digitale data. Een captcha is ontworpen op een wijze dat mensen wel de karakters kunnen onderscheiden terwijl computers dit niet kunnen ontcijferen. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat een algoritme niet flexibel genoeg is om vervormde karakters te herkennen.

Het doel van captchas

Hoewel een captcha door bezoekers als storend kan worden ervaren is het voor een aantal diensten van belang dat bots en dergelijke software geen toegang hebben tot een systeem. Zo maakte PayPal gebruik van captcha waarmee het systeem snel bekend én berucht zou worden. Google zou in 2009 de implementatie reCAPTCHA inlijven binnen de organisatie met als onderliggend doel archieven van de New York Times en boeken uit Google Books te digitaliseren. Later zou naast vervormde tekst ook het gebruik van afbeeldingen worden toegevoegd waarbij bezoekers bijvoorbeeld plaatjes met verkeerslichten moeten selecteren om te bewijzen dat ze mens waren.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z