Htaccess is een configuratie bestand op map niveau dat wordt ondersteund door een aantal webservers. Het wordt gebruikt om diverse zaken omtrent websites in te stellen waaronder doorverwijzingen van URL’s, het afkorten van webadressen etc. Er wordt een punt voor de bestandsnaam geplaatst om het bestand te verbergen binnen een Unix omgeving. Wat is htaccess en wat is er zoal mogelijk met dit configuratie bestand?
Op een server wordt er altijd een punt geplaatst waardoor .htaccess niet zichtbaar is op een Unix systeem. Het is mogelijk dat een website meerdere htaccess bestanden heeft, verdeeld over meerdere mappen. In deze bestanden worden additionele instellingen opgenomen naast de standaard configuratie van een website op de server. Oorspronkelijk was de functie van htaccess om toegang tot een map te verlenen. Denk aan een map waarvoor een wachtwoord nodig is. Later zou deze methode voor een aantal andere configuratie toepassingen ingezet worden. Als dit bestand in een map staat dan hebben deze instellingen prioriteit boven standaard instellingen. De meest gebruikte toepassingen zijn:
Bij iedere aanvraag wordt htaccess gelezen. Dit betekent dat wijzigingen direct doorgevoerd worden. Dit is niet het geval met de standaard configuratie waarbij een herstart nodig is om het resultaat van de wijzigingen te zien. Op servers waar meerdere gebruikers zijn, zoals bij gedeelde webhosting het geval is, kan iedere gebruiker via htaccess een eigen configuratie doorvoeren.
Er zijn ook enkele nadelen van deze methode. Zo is het mogelijk dat de prestaties van een website achteruit gaan door steeds te controleren op de aanwezigheid van een .htaccess bestand. Als de configuratie niet volgens protocol wordt uitgevoerd dan kan dit leiden tot veiligheidsrisico’s. Daarnaast is dit bestand gevoelig voor fouten in de syntax. Als deze niet volledig juist is dan kan dit leiden tot foutmeldingen.