Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

DNS staat voor Domain Name System (ook wel Service of Server genoemd), dit is een internetdienst die domeinnamen converteert naar IP adressen. Zo wordt de domeinnaam www.example.com omgezet naar het IP adres 198.105.232.4 om maar een voorbeeld te noemen. Wat is DNS en hoe werkt een DNS server?

Wat is DNS?

Mensen en computers spreken niet dezelfde taal. Mensen communiceren met woorden, computers communiceren met getallen. Om ervoor te zorgen dat mensen eenvoudig pagina’s op het internet kunnen vinden, en computers in staat te stellen om deze weer te geven, werd het DNS systeem ontwikkeld door Paul Mocktapetris en Jon Postel. Zonder dit systeem zouden we onze favoriete websites als getallenreeksen moeten onthouden. Dit systeem maakt sinds 1985 een belangrijk deel uit van het internet zoals we dit tot op de dag van vandaag gebruiken.

Hoe werkt een DNS server?

Heel eenvoudig gesteld is een Domain Name System server een combinatie van een telefoonboek en een woordenboek. Er is een lijst met domeinnamen opgeslagen die vertaald worden naar IP adressen. De namen zijn bedoeld voor mensen en als zodanig te begrijpen, de getallenreeksen zijn bedoeld voor computers om unieke adressen van elkaar te onderscheiden. Er bestaan vier soorten server configuratie types:

  1. Master
  2. Slave
  3. Catch-only
  4. Forwarding

Een nameserver kan een verschillende configuratie hebben afhankelijk van de zone waarin de server zich bevindt. Een organisatie kan zelf de benodigde hardware en software onderhouden, het is ook mogelijk om dit uit te besteden en het beheer in een Cloud service decentraal te regelen.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z