Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

App is een afkorting van “applicatie” of “application”. Het is een software programma dat gebruikt wordt op een PC, laptop of op een mobiel apparaat. Hoewel het vaak als synoniem gebruikt wordt voor software in het algemeen, is er wel een verschil. Wat is een app en hoe verschilt een mobile app van desktop / laptop apps?

Definitie app?

Laten we beginnen om het verschil tussen software en apps te beschrijven:

 

  • Bij software spreken we van een programma of een collectie van programma’s dat gebruikt wordt door een computer. Het is alles wat niet behoort tot de hardware, de tastbare onderdelen van een computersysteem.
  • Bij een app gaat het over een programma of een groep programma’s dat gebruikt wordt door de eindgebruiker. Apps werken niet op zichzelf maar hebben besturingssoftware nodig om te functioneren.

Alle applicaties zijn dus software, maar niet alle software zijn apps. Denk aan programma’s die op de achtergrond werken waar de eindgebruiker geen weet van heeft, maar wel van belang zijn voor het functioneren van het geheel.

Mobiele apps

Een mobile app is specifiek ontwikkeld voor een mobiel platform zoals een smartphone of een tablet. De kloof tussen mobiele apps en applicaties voor desktop of laptop computers wordt steeds kleiner. In basis kun je stellen dat een mobile app meer beperkt is in mogelijkheden, waar programma’s voor vaste computers doorgaans meer functionaliteiten bezitten. Hoewel er in beide gevallen sprake is van gedeelde software van het besturingssysteem, kunnen mobiele apps doorgaans het onderliggende systeem niet (ingrijpend) modificeren. Bij Windows, Mac OS of Linux is dit wel mogelijk.

Desktop en mobile

De grenzen tussen vast en mobiel vervagen steeds meer, zo zijn er ook pakketten die per platform een afwijkende versie bieden met interoperabiliteit. Denk aan tekenen met een pennetje op een tablet in een tekenpakket, om deze vervolgens verder te bewerken op een krachtige PC. Het betreft dan twee verschillende apps die gekoppeld worden.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z