Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

GA4 is de afkorting van Google analytics 4, een manier om internetverkeer van jouw websites en apps te volgen en analyseren. Net zoals andere analytische diensten van Google is ook deze service gratis te gebruiken voor personen en bedrijven met een Google account. Wat is GA4 en hoe verschilt het met de vorige versie GA3?

Wat is GA4?

Google Analytics is een webanalyse dienst van Google die naast Google Ads deel uitmaakt van een overkoepelende SEO en SEA strategie. Het is mogelijk om verschillende data te meten en analyseren zoals:

  • Het aantal bezoekers aan een pagina.
  • Het aantal pagina’s dat bezocht wordt tijdens een sessie op een website.
  • Het bounce percentage van bezoekers die na het bezoeken van één pagina weg navigeren van de pagina.
  • De tijd die wordt doorgebracht op de website tijdens een sessie.

Door deze informatie te verzamelen en te analyseren kan het gedrag van bezoekers in kaart worden gebracht. Daarnaast kan GA4 gebruikt worden om zwakke punten in het ontwerp of de invulling van een website op te sporen en aan te passen. Als er gebruikt wordt gemaakt van adblockers of als JavaScript uitgeschakeld staat dan is een betrouwbare analyse niet mogelijk.

Overstappen naar GA4

Universal Analytics zal beëindigd worden vanaf 1 juli 2023. De 360 properties zullen vanaf die datum geen nieuwe hits meer verwerken. Het is daarom van belang voor gebruikers om over te stappen naar Google Analytics versie 4 om ongestoord analyses uit te kunnen voeren. GA3 maakt gebruik van sessies en pageviews, GA4 werkt op basis van een meting die events en parameters registreert. De wijze waarop data wordt verzameld sluit aan op de intentie om minder privacy gevoelige data te verzamelen en de noodzaak voor third party cookies weg te nemen. Tot het moment dat Universal Analytics wordt uitgefaseerd is het mogelijk om beide methoden toe te passen om zo de uitkomsten te kunnen vergelijken.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z