Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Wat is EPS?

EPS is de afkorting voor Encapsulated PostScript, een bestandsformaat voor grafische bestanden. In basis is het een programma dat opgeslagen wordt als een bestand met een kleine voorvertoning van de afbeelding waarmee het mogelijk is om een voorvertoning weer te geven. Wat is EPS en waar wordt dit bestandsformaat voor gebruikt?

Definitie EPS

Om de betekenis van EPS te begrijpen moet je weten dat ‘encapsulated’ het Engelse woord is voor ‘ingekapseld’. Het betreft daarmee een bestand waar data in opgeslagen wordt. PostScript was een formaat dat vroeger alleen door Apple computers werd ondersteund. Op een Apple computer was het mogelijk om twee bestanden als één geheel te gebruiken. Zo was het mogelijk om een printer informatie aan te bieden terwijl er een gekoppelde afbeelding aanwezig was ter referentie. Dit was op andere systemen niet mogelijk waardoor Adobe het EPS formaat introduceerde. Dit was in feite een container met niet alleen de informatie voor de printer maar ook een kleine versie van het ontwerp. Dit waren meestal bitmap afbeeldingen, het is overigens wel mogelijk om vector previews op te slaan voor hoge kwaliteit voorvertoningen.

Apple of Windows?

Sinds de jaren tachtig worden grafische documenten voornamelijk gemaakt op Apple Mac computers. Dit is niet langer het geval, het is wel zo dat enkele formaten met de oorsprong op Mac computers lastig weer te geven zijn op Windows systemen en ook mobiele systemen zoals Android van Google en iOS van Apple. Op Windows was er een equivalent van EPS genaamd WMF (Windows Metafile). Dit formaat bood ook de optie om een voorvertoning op te slaan, naast bitmap ook in vector formaat.

Risico’s met EPS

Windows zou ondersteuning voor EPS in 2018 uit de Office programma’s verwijderen vanwege mogelijk misbruik. Het is namelijk mogelijk om scripts in bestanden op te nemen die bijvoorbeeld virussen kunnen bevatten. In praktijk wordt het EPS formaat vrijwel exclusief in professionele DTP omgevingen toegepast.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z