Een Webbrowser is een software applicatie die de gebruiker in staat stelt om gebruik te maken van het internet. Bij invoer van een URL of zoekopdracht zal de opgevraagde content via een webserver worden weergegeven op het systeem van de gebruiker. Er zijn verschillende browsers voor diverse computersystemen en mobiele apparaten. Wat is Webbrowser en wat was de eerste browser om het wereldwijde web mee te bezoeken?
De eerste ‘populaire’ browser was Mosaic, die in 1993 geïntroduceerd werd. De grafische interface maakte deze applicatie eenvoudiger om te gebruiken dan voorgaande systemen. Een jaar later zou Netscape Navigator uitkomen. Netscape was een bedrijf van de voormalige teamleider die verantwoordelijk was voor de Mosaic Webbrowser. In 1995 zou Microsoft volgen met Internet Explorer. Microsoft zou de ‘browseroorlog’ na een aantal jaren glorieus winnen, niet in de laatste plaats omdat het als standaard browser werd geïnstalleerd op het eveneens zeer populaire Windows besturingssysteem. De Mozilla Foundation, die opgericht werd door Netscape, zou in 2004 de Open Source Webbrowser Firefox op de markt brengen. Google zou in 2008 met de Chrome browser volgen. Sinds 2012 is Chrome de meest gebruikte browser, op Apple systemen is Safari dominant.
Een Webbrowser biedt toegang tot het internet. De huidige standaarden om pagina’s te ontwerpen en weer te geven zijn onder andere HTML, CSS en JavaScript. Daarnaast is het mogelijk om met diverse plugins de functionaliteit verder uit te breiden, denk aan de weergave van video of documenten. Met name HTML5 heeft complexe interactieve websites mogelijk gemaakt, daarvoor was Flash een vaak gebruikte plugin voor geavanceerde toepassingen met animatie. In de loop der jaren zijn de mogelijkheden voor zowel de ontwikkelaar als de gebruiker enorm uitgebreid. Ook de beveiliging is verbeterd met bijvoorbeeld data encryptie of de https standaard. De dominantie van Google als ‘ingang’ tot het internet stond aan de wieg van zoekmachine optimalisatie ofwel SEO.