Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Gebruiksvriendelijkheid of in het Engels usability staat voor de eenvoud van bediening. Dit kan van toepassing zijn op hardware, software, producten en diensten. Het is geen objectieve maatstaf en per sector en toepassing moeten er afwegingen worden gemaakt in functionaliteit en gebruiksgemak. Wat is gebruiksvriendelijkheid en wie bepaalt of het gebruik ‘vriendelijk’ is?

Wat is gebruiksvriendelijkheid?

Iedereen die is opgegroeid in de jaren tachtig van de vorige eeuw kent het cliché van videorecorders in huis met een knipperende 00:00 op het display. Voor veel mensen was het instellen van de klok te ingewikkeld. Bij het ontwikkelen van nieuwe producten is naast functie ook de gebruiksvriendelijkheid van belang. Het is leuk als een Nest smart speaker de Hue verlichting kan inschakelen maar als het koppelen niet intuïtief werkt dan wekken deze functies alleen maar frustratie op. Bediening gaat steeds vaker met beeldschermen en software, dit biedt nieuwe mogelijkheden om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren en aan te passen. Als een interface echter veranderd wordt dan kan dit juist voor verwarring zorgen.

Zelf scannen, zelf halen, zelf betalen

Steeds meer winkels besteden een deel van het werk uit aan klanten. Vroeger hoefde je als klant alleen met een boodschappenkarretje door de gangen te lopen en producten uit het schap te halen, nu moet je ook scannen en pinnen. Veel fastfood restaurants werken met interactieve menus. Zo kan de klant rustig kiezen uit het assortiment en wachttijden worden korter. Niet iedereen is echter blij met deze gebruiksvriendelijke toepassingen. Ze hebben geen zin om het werk zelf uit te voeren of vinden dat het hoort bij de dienstverlening vanuit de winkel. Soms werken de systemen omslachtig of moet er steeds een personeelslid komen kijken om een probleem op te lossen. Dit zijn uitdagingen voor ontwikkelaars van dergelijke systemen.

Sector specifieke toepassingen

Er moeten altijd afwegingen gemaakt worden tussen functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Met name in specifieke beroepen kunnen apparaten zeer complex werken. De toepassing gaat in dit geval boven een eenvoudige bediening. Het kan zelfs een verdienmodel zijn. Zo zijn er geruchten dat softijs machines van McDonald’s in de Verenigde Staten bewust zeer ingewikkeld zijn ontworpen zodat monteurs deze apparaten tegen hoge tarieven kunnen repareren.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z