Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Weblog of afgekort ‘blog’ is een website of pagina met doorgaans kortere berichten die in omgekeerd chronologische volgorde worden weergegeven. Blogs kunnen als volledige website worden gepresenteerd of als onderdeel van een groter geheel. Naast het aanbieden van diverse soorten content wordt deze vorm ook toegepast als strategie binnen zoekmachine optimalisatie. Wat is een webblog en welke variaties zijn er mogelijk?

Wat is een weblog?

Jorn Barger zou in 1997 als eerste de term ‘webblog’ gebruiken. Hoewel het een samentrekking betreft van de woorden ‘web’ en ‘log’ zou Peter Merholz het woord interpreteren als ‘we blog’ ofwel ‘wij bloggen’. Zo is de term blog naast een zelfstandig naamwoord ook een werkwoord geworden. Hoewel er geen vaste vorm bestaat betreft het doorgaans een website, of deel van een website, waar regelmatig berichten worden gepubliceerd met de nieuwste berichten bovenaan op de pagina. WordPress begon als blogging platform maar zou later uitgroeien tot Content Management Systeem. Platformen als Blogger zouden dit fenomeen populair en laagdrempelig maken.

Inhoud van een blog publicatie

Er zijn geen vaste regels voor het maken van blogs. In basis ligt de content tussen een openbaar dagboek en een website in met nieuwswaardige artikelen, al zijn er veel blogs die niet binnen dit beperkte kader vallen. De stijl is doorgaans wat losser dan een journalistieke publicatie, de update frequentie ligt hoog met veel nieuwswaardige berichten. De content kan bestaan uit tekst, afbeeldingen of video met doorgaans de mogelijkheid voor bezoekers om reacties te plaatsen. In de loop der jaren is de grens tussen amateur webblogs en professionele websites steeds kleiner geworden.

Alternatieve vormen

De focus van een webblog ligt doorgaans op tekst. Een vlog is een format waarbij dezelfde structuur wordt aangehouden maar dan met videofragmenten. Vloggers produceren video’s die net als bij webblogs met minder strikte richtlijnen op het gebied van inhoud en kwaliteit worden gemaakt. De verhoogde zichtbaarheid van de auteurs / publicisten heeft bijgedragen aan de online ‘Influencer’ cultuur.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z