Een web font is een lettertype dat specifiek ontworpen en geoptimaliseerd is voor gebruik in browsers. Er zijn geen OpenType opties aanwezig die op lettertypes binnen software pakketten wel mogelijk zijn. Er zijn meerdere soorten webfonts die zich richten op andere browsers. Wat is een web font en hoe worden teksten weergegeven op verschillende systemen?
Het komt regelmatig voor dat iemand een prachtig document ontwerpt in Microsoft Word, deze doc naar een printbedrijf stuurt en vervolgens een document krijgt met verkeerde lettertypes. Verschillende computersystemen kunnen gebruik maken van afwijkende lettertypes, als een font ontbreekt op een andere computer dan klopt de weergave niet meer. Bij browsers kun je ook niet zomaar ieder lettertype gebruiken, door een web font te kiezen weet je zeker dat de weergave op ieder systeem juist is. Er zijn vier soorten web fonts:
Ieder type is ontwikkeld voor specifieke browsers. Alle variaties zijn nodig om een website te bouwen.
Bij het ontwerpen van websites kan het lastig zijn om exact te bepalen hoe een pagina elders wordt weergegeven. Denk aan de verschillende beeldscherm verhoudingen waardoor de indeling verandert. Er zijn ‘web safe’ lettertypes die overal op ongeveer dezelfde wijze worden weergeven. Het sleutelwoord hierbij is ‘ongeveer’ want de Safari browser op een iPhone kan een ander standaard web font gebruiken dan de Chrome browser op een Windows systeem. Zo kan een webpagina in Helvetica zijn ontworpen terwijl een browser kiest voor Univers of Acumin. Deze fonts behoren tot dezelfde Sans Serif font familie waardoor de weergave in principe overeenkomstig zou moeten zijn.
Voorbeelden van web safe fonts zijn:
Bij elementen op een webpagina die in een specifiek lettertype moeten worden weergegeven kan hier het beste een raster afbeelding van worden gemaakt zoals een JPG of PNG bestand. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfslogo met tekst.