Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Google Shopping is een functie binnen Google waarbij de gebruiker direct kan zoeken naar producten in de zoekmachine. Zo kan de zichtbaarheid van artikelen worden verhoogd voor webshops. De consument kan hier direct prijzen vergelijken van verschillende aanbieders, daarnaast is het mogelijk om als verkoper advertenties te plaatsen van producten. Wat is Google Shopping en hoe krijg je producten uit een webshop op deze pagina?

Wat is Google Shopping?

In december 2002 kwam Google met ‘Froogle’, een zoekpagina met producten. Het was een samentrekking van Google en het Engelse woord voor ‘zuinig’ (frugal). Later zou het onderdeel gaan uitmaken van de Google zoekmachine als onderliggend tabblad onder de naam Google Shopping. Froogle was overigens niet de eerste in Nederland met een dergelijke dienst. El Cheapo bestond al langer en bood een soortgelijke functionaliteit. Het voornaamste voordeel van Google Shopping in vergelijking met andere portalen als beslist.nl of vergelijk.nl is de integratie binnen de Google zoekmachine.

Hoe werkt Google Shopping?

Via het Merchant Center van Google is het mogelijk om producten toe te voegen. Dit kan handmatig, door een database te uploaden of als feed die door Google Shopping automatisch wordt uitgelezen. Zo is het mogelijk om het aanbod up-to-date te houden inclusief speciale promoties. Producten toevoegen aan de winkel pagina is gratis, net als bij de reguliere zoekopdrachten wordt de ranking bepaald op basis van relevantie. Als er meerdere aanbieders zijn dan worden ze gebundeld onder één productbeschrijving. Bij prijzen vergelijken worden eventuele verzendkosten vermeld, daarbij wordt geen rekening gehouden met gratis verzending boven een bepaald bedrag.

Unieke producten verkopen via Google

Ieder artikel moet naast een naam, foto, beschrijving en prijs ook een uniek artikelnummer bezitten. Als er geen EAN nummer voorhanden is dan kan de verkoper zelf een code koppelen. Er zijn meerdere aanbieders van EAN nummers actief. Omdat de controle beperkt is kan het voorkomen dat nummers vaker worden gebruikt. De officiële distributeur van EAN codes is GS1.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z