Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Mobile first is een methode van webdesign waarbij eerst een versie wordt gemaakt voor mobiele schermen, en pas daarna een versie die geoptimaliseerd is voor desktop schermen. Met het toenemende aantal smartphones is er een grotere behoefte aan mobiele websites dan voorheen. Wat is een mobile first website en hoe verschilt dit ten opzichte van een mobile only website?

Wat is mobile first?

Bij webdesign is de standaard werkwijze om eerst een ontwerp te maken voor een standaard computerscherm, van daaruit wordt een versie gemaakt voor mobiele apparaten. Omdat het schermoppervlak van een smartphone kleiner is dan een conventioneel beeldscherm, worden vaak elementen weggelaten. Bij een mobile first aanpak wordt juist het mobiele apparaat als uitgangspunt genomen, daar wordt later een versie van gemaakt voor desktop, laptop en grotere tablets. Het Google algoritme geeft websites met een mobiele versie voorrang op sites zonder mobiele versie. Met de toename van mobiele gebruikers is het ontwikkelen van een optimale mobiele ervaring steeds belangrijker geworden. Ook zijn er geavanceerde functies mogelijk zoals positiebepaling op basis van GPS, of het gebruik van de camera. Een mobiele website hoeft dus niet altijd beperkt te zijn ten opzichte van de desktop versie.

Web apps

Het is mogelijk om een snelkoppeling naar een website op het hoofdscherm van een mobiel toestel te plaatsen. Dan lijkt het alsof een website een standaard applicatie is. Het nadeel van deze methode is dat apparaat specifieke opties zullen ontbreken. Met een ‘native’ app is er meer controle op de functionaliteit en vormgeving.

Verschil met een mobile only website

Een mobile first website is niet hetzelfde als een mobile only website. Bij de tweede categorie wordt er geen versie meer gemaakt die ontworpen is voor een groter schermoppervlak. Daardoor kunnen teksten overdreven groot worden weergegeven op een PC of een laptop scherm, of minder goed functioneren omdat het ontwerp gemaakt is voor aanraakschermen. Met Responsive Design kan er eenmalig een website worden ontworpen die dynamisch wordt geschaald naar ieder schermformaat. Zoekresultaten verschillen afhankelijk van het apparaat dat wordt gebruikt, mobiel of desktop.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z