Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Tone of Voice is een Engelse term die letterlijk de toon van een stem aanduidt, in termen van marketing wordt het gebruikt om de stijl van communicatie naar klanten toe te definiëren. De wijze waarop (potentiële) klanten worden aangesproken kan bepalend zijn voor het succes van de organisatie. Wat is de betekenis van Tone of Voice en hoe sla je de juiste toon aan?

Wat is een Tone of Voice?

Je kunt jezelf blijven en toch anders communiceren. Zo praat je anders tegen je kind, partner of ouders terwijl het toch allemaal familieleden zijn. Dit schakelen gebeurt doorgaans geheel automatisch, voor organisaties moeten er bewuste keuzes gemaakt worden. Door een Tone of Voice te bepalen weten alle medewerkers op welke wijze gecommuniceerd moet worden met klanten of leads. Zo heeft KPN een andere wijze van communiceren als Simyo, terwijl beide merken in principe onder hetzelfde bedrijf vallen en dezelfde diensten aanbieden. Waar KPN zich meer richt op klanten die prijs stellen op een meer zakelijke communicatiemethode, past Simyo juist een familiale toon toe. De service is gelijk, de Tone of Voice is anders.

Standaard bepalen op basis van klantprofiel

Veel bedrijven bepalen hun Tone of Voice op basis van een standaard klantprofiel, ofwel een beschrijving van de ideale klant. Wanneer dit bijvoorbeeld een ongehuwde vrouw is van 35 jaar die een universitaire studie heeft genoten, zal de toon anders kunnen zijn als voor een getrouwde man van 55 jaar die de middelbare school niet heeft afgemaakt met inwonende tieners. Soms is de toonzetting voor de hand liggend, dit betekent niet automatisch dat het de beste keuze is. Wellicht wil een bedrijf zich juist onderscheiden van de concurrentie, of een nieuwe doelgroep aanspreken. Daarbij is het van belang dat de gekozen toon altijd uitgaat vanuit respect voor de klant. Anders kan de toonzetting juist averechts werken.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z