Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

WordPress is een gratis te gebruiken Content Management Systeem dat is vrijgegeven onder een Open Source licentie. Binnen dit systeem is het mogelijk om een website te bouwen. Naast de standaard functionaliteit kunnen er nieuwe thema’s en plugins geïnstalleerd worden, ook kunnen er diverse diensten gekoppeld worden. Wat is WordPress en hoe kun je ieder type website bouwen in dit systeem?

Wat is WordPress?

Oorspronkelijk werd WordPress in 2003 gelanceerd als blogging platform. Later zou er meer functionaliteit aan worden toegevoegd waarmee het systeem zich beter leende om allerlei soorten websites mee te ontwerpen. Mede door de wijze waarop dit CMS uitgebreid kan worden en het gratis Open Source licentie model, is WP uitgegroeid tot het meest gebruikte Content Management Systeem ter wereld met ruim 60 miljoen websites aan het einde van 2020. Bijna 40 procent van de 10 miljoen meest bezochte websites zijn in dit systeem gemaakt. Naast de Open Source versie via WordPress.org is er ook de commerciële versie op WordPress.com die tegen betaling wordt aangeboden inclusief een aantal uitbreidingen en hosting. Het CMS op zich is gratis te downloaden en zonder restricties te gebruiken en modificeren.

Hoe werkt WordPress?

Heel eenvoudig gesteld is WordPress een relatief eenvoudig raamwerk waar componenten aan toegevoegd kunnen worden. Denk aan teksten, afbeeldingen, koppelingen en videoclips. Voor meer geavanceerde mogelijkheden is het mogelijk om plugins te installeren. Met themes kunnen de visuele elementen van een website aangepast worden. En deel van deze plugins en themes zijn gratis te downloaden, voor een deel moet voor deze uitbreidingen worden betaald. Daarbij is weer onderscheid te maken tussen eenmalige transacties en abonnementen. Om een WordPress website te publiceren is een hosting server vereist, waar doorgaans kosten aan verbonden zijn.

Populaire themes en plugins

Een standaard WordPress installatie biedt relatief weinig functionaliteit. Met themes als Astra en Divi is veel meer mogelijk, WooCommerce is een populaire plugin om een e-commerce website in te richten. Een standaard website bouwen vereist niet veel technische kennis, bij meer complexe projecten is er wel behoorlijk wat kennis en expertise nodig.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z