Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Naamsbekendheid wordt vaak gebruikt wanneer het om de bekendheid van een politiek figuur betreft. Het is een belangrijke factor bij verkiezingen. Daarnaast is het ook van belang voor commerciële bedrijven, ideële organisaties of individuele personen zoals Influencers. Het kan zowel positief als negatief zijn om herkend te worden van naam, daarnaast is het niet direct gekoppeld aan andere vormen van herkenbaarheid. Wat is naamsbekendheid en hoe wordt een naam eigenlijk bekend?

Wat is naamsbekendheid?

De naamsbekendheid definitie is niet hetzelfde als zichtbaarheid of een herkenbaar figuur of bedrijf. Zo zijn er namen die veel mensen kennen, terwijl je ze op straat zo voorbij zouden lopen. Denk aan een auteur die vooral bekend is van naam, maar verder een anoniem leven leidt. Andersom is overigens ook mogelijk, er zijn herkenbare figuren die juist heel weinig naamsbekendheid genieten. Voor Influencers is naamsbekendheid vergroten een belangrijk aspect voor hun carrière, want vindbaarheid op basis van naam is online van groot belang. Acteurs en muzikanten kiezen vaak voor een artiestennaam die beter past bij hun imago. Zo zal de naam Gordon Matthew Thomas Sumner bij de meeste mensen niet direct een belletje doen rinkelen. De frontman van popgroep The Police geniet meer bekendheid als Sting.

Hoe wordt een naam bekend?

Een naam is bekend wanneer veel mensen deze naam herkennen. Het kan een organisch proces zijn door onafhankelijke berichtgeving, door mond-op-mond communicatie maar ook door een marketing campagne. Wanneer het een bedrijfsnaam of productnaam betreft, wordt er doorgaans veel onderzoek uitgevoerd naar namen die herkenbaar zijn en eenvoudig onthouden worden. De naamsbekendheid kan veel langer aanhouden dan herkenning van een bijbehorend gezicht of de reden voor deze bekendheid. Dit komt voor een deel door de wijze waarop historische gebeurtenissen vroeger werden vastgelegd. Voor de tijd van fotografie en realistische schilderijen werden beroemdheden bij naam genoemd. Zo zal de naam Shakespeare of Mozart bij veel mensen bekend voorkomen, maar een duidelijk beeld van de persoon hebben ze daar niet bij.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z