Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Webtekst staat voor tekst die via internet wordt gepubliceerd. Dit kunnen teksten zijn die ook via andere kanalen worden gebruikt, in praktijk worden er vaak specifieke eisen gesteld aan teksten voor webpagina’s. Wat is een webtekst en hoe kun je deze content schrijven?

Wat is een webtekst?

Bij webtekst gaat het niet over de teksten die gebruikt worden in de HTML code van een webpagina, maar over de zichtbare tekst die bezoekers te zien krijgen in een browser. Het kan reeds bestaande tekst betreffen die via internet wordt aangeboden of unieke content die specifiek is geschreven voor gebruik op het internet.

Hoe schrijf je een webtekst?

Het schrijven van een tekst voor het internet vindt net zoals met de meeste andere teksten plaats in een tekstverwerker. De onderwerpkeuze, inhoud en schrijfstijl is afhankelijk van de beoogde doelstelling en de website waar de tekst op gepubliceerd zal worden. De standaard regels voor spelling en grammatica zijn gelijk aan andere teksten, daarnaast wordt er rekening gehouden met tags om bijvoorbeeld titels en subtitels aan te geven (H-tags).

Bestandsformaten

Normaal gesproken wordt webtekst direct in de HTML pagina als leesbare tekst opgenomen. Met bijvoorbeeld een CSS kunnen kenmerken worden bepaald zoals de lettergrootte, het lettertype en de kleur. De browser kan ook invloed uitoefenen op de weergave van de tekst. Bij embedded documenten die toegevoegd zijn aan een pagina zoals een Word document of een PDF bestand is het niet mogelijk voor een webcrawler om de inhoud van het document (geheel) te indexeren. Dit geldt ook voor tekst in afbeeldingen. Deze content kan daardoor niet volledig geïndexeerd worden voor weergave in zoekmachines. Deze teksten worden wel overal op dezelfde wijze weergegeven.

SEO

Omdat vindbaarheid in zoekmachines van belang is wordt er vaak zoekmachine optimalisatie toegepast in webteksten. Zo worden er specifieke woorden gebruikt, tussentitels of wordt een minimum aantal woorden op de pagina gepubliceerd. Tekst is niet het enige criterium waar de ranking van webpagina’s op gebaseerd wordt, het telt wel mee.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z