Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een widget is een kleine software applicatie of component dat als opzichzelfstaande toepassing gebruikt kan worden of als element wordt ingezet binnen een groter geheel. Deze elementen kunnen gebruikt worden binnen een besturingssysteem of in een browser. De term wordt met name gebruikt om grafische elementen binnen een gebruikersomgeving aan te duiden. Wat is een widget en hoe verschilt het met een plug-in?

Wat is een widget?

Er zijn meerdere soorten widgets waarbij eenvoud een overkoepelend kenmerk lijkt te zijn. Dit geldt voor zowel de ontwikkelaar als voor de gebruiker. Het is eenvoudig voor een ontwerper of developer om functionaliteit toe te voegen aan een applicatie or website, zonder (veel) code te programmeren. Een widget kan gebruikt worden in websites, binnen een besturingssysteem of als opzichzelfstaande applicatie. Doorgaans betreft het een visueel element met als doel de gebruiker extra functionaliteit te bieden binnen een meer uitgebreide omgeving.

Smartphone widget

Mobiele apparaten bieden de mogelijkheid om bepaalde functies uit andere applicaties of het systeem zelf op een centrale locatie te plaatsen. Denk aan smart home bediening, een routeplanner of bonuskaart met barcode, functies die zonder het toestel te ontgrendelen beschikbaar zijn. Dit zijn onderdelen van volledige applicaties, slechts een deel van de functionaliteit wordt in de widget opgenomen. Dit biedt de gebruiker meer mogelijkheden tot personalisatie van de smartphone zonder technische kennis of het risico het toestel onbruikbaar te maken.

Widgets en plug-ins

Hoewel de grens tussen widget en plug-in niet geheel duidelijk te bepalen valt, zal een widget doorgaans gebruik maken van bestaande code terwijl een plug-in een meer complexe applicatie is die geïntegreerd kan worden binnen een ander systeem. Widgets werken op basis van reeds aanwezige functionaliteit. Er hoeft geen software geïnstalleerd te worden, er worden geen unieke features toegevoegd aan de bestaande omgeving. In webdevelopment wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van widgets om op basis van standaard ‘bouwblokken’ een website te ontwerpen.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z