Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Wat is fotoshoppen?

Fotoshoppen is een werkwoord dat in principe staat voor allerlei soorten beeldbewerking. De term is afgeleid van het programma Photoshop, een populair fotobewerkingspakket van Adobe. Hoewel er veel meer software pakketten bestaan om afbeeldingen te bewerken is de naam Photoshop synoniem geworden met beeldbewerking. Wat betekent fotoshoppen en wat heb je hiervoor nodig?

Definitie fotoshoppen

Fotoshoppen is niets anders dan beeldbewerking op een computer. Er wordt gesproken van ‘foto’ terwijl het in feite gaat om rasterafbeeldingen. Dit kunnen foto’s zijn maar ook illustraties. De term is alleen van toepassing op bewerking van pixels en wordt doorgaans niet gebruikt voor vector-gebaseerde software zoals Illustrator.

Waarom de term fotoshoppen?

Adobe Photoshop was in 1990 niet het eerste fotobewerkingspakket op de markt, programma’s als Deluxe Paint op de Commodore Amiga bestonden al enige jaren. Photoshop werd uitgebracht voor de Apple Macintosh en zou de standaard worden in digitale fotobewerking. Fotoshoppen is de Nederlandse versie van Photoshopping, dit werkwoord is te vergelijken met ‘googelen’ waarbij ook een merknaam wordt gebruikt om een algemeen toepasbare handeling te beschrijven. Hoewel fotoshoppen verwijst naar fotografie is het juist Adobe Lightroom dat doorgaans gebruikt wordt om foto’s bij te stellen. Photoshop leent zich voor meer soorten grafische bestanden.

Wat heb je nodig?

Op de vraag “hoe moet je fotoshoppen?” lijkt het logische antwoord “begin met Photoshop aan te schaffen”. Toch zijn er tientallen fotobewerkingspakketten die min of meer hetzelfde doen. Zo is er het gratis pakket Gimp voor desktop, Pixlr in de browser en op mobiele apparaten is Affinity Photo de standaard in professionele fotobewerking. De Windows Paint applicatie heeft veel minder functies dan Photoshop, juist daardoor is er wel een minimalistische vorm van grafisch ontwerp ontstaan. Dit staat in contrast met de veelal complexe afbeeldingen die in meer geavanceerde pakketten mogelijk zijn. Door te werken met afzonderlijke lagen kunnen diverse effecten over elkaar heen worden geplaatst

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z