Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

RAL is een Europees kleursysteem dat is ontwikkeld en wordt onderhouden door een Duitse non-profit organisatie. Traditioneel waren de standaard kleuren in het palet bestemd voor vernis en poedercoating, tegenwoordig wordt het ook gebruikt voor kunststof producten. Er zijn sinds de introductie meerdere toevoegingen bijgekomen waaronder een palet voor digitale kleuren. Wat is RAL en hoe wordt deze standaard in de praktijk toegepast?

Wat is RAL?

De oorsprong van deze kleuren indeling stamt uit 1927, de RAL betekenis is Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen wat letterlijk staat voor het Nationaal Comité voor Levering en Kwaliteitscontrole. Eerst waren er 40 standaardkleuren die deel uitmaakte van de groep RAL 840. Voor de ontwikkeling van deze codering moesten er altijd stalen worden verstrekt om de juiste kleur te bepalen, sinds deze standaard codering was het voldoende om een nummer door te geven. Later zou er een revisie komen en een uitbreiding tot de 210 kleuren die heden ten dage in gebruik zijn. In 2020 zouden er nog twee nieuwe kleuren geïntroduceerd worden.

Wat is een RAL kleur?

Een voorbeeld van een RAL kleur is 2017 Oranje of 9012 Clean Room Wit. Dit zijn de kleuren die in 2020 werden toegevoegd aan de waaier tijdens het internationale interieur design evenement in Keulen. De eerste serie kleuren betrof alleen mat tinten, in de jaren tachtig zouden er nog 193 glanzende varianten bijkomen. De originele kleuren hebben voornamelijk een functionele waarde die ook terugkeert in de naamstelling. Denk aan rood voor verkeersborden of kleuren voor nationale postagentschappen.

Design en digitaal

In 1993 werd een nieuw systeem uitgebracht dat toegespitst was op het gebruik door ontwerpers, architecten en adverteerders. Op dit moment bestaat het Design palet uit 1825 kleuren die niet overeenkomstig zijn met het Classic kleurenpalet. Een Effect serie is specifiek voor verf met 70 metallic tinten. Omdat digitale beeldschermen op een andere wijze kleuren mengen is er nu ook een RAL Digital palet ontwikkeld.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z