Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

License of in het Nederlands Licentie staat voor een overeenkomst om iets te gebruiken, uit te brengen, op te voeren etc. Door beschermde eigendommen te licenseren kan er gebruik van worden gemaakt door externe partijen voor uiteenlopende doelen. Wat betekent License en hoe wordt hier gebruik van gemaakt?

Wat is License?

Wanneer iemand een DVD koopt is de klant eigenaar van het schijfje, niet van de film op de DVD. De klant neemt de film onder licentie, en mag de film onbeperkt kijken. Er is geen toestemming voor publieke vertoning etc. Zo is het ook mogelijk om een License te nemen op een merknaam. Zo worden officiële Disney producten in de speelgoedwinkel door fabrikanten onder Licentie verkocht, terwijl illegale kopieën niet gelicenseerd zijn. Ook merken als Polaroid, Atari en Commodore bestaan alleen nog maar als License, het merk produceert zelf niets meer. De kosten voor een Licentie lopen sterk uiteen, op basis van de waarde die een merk, product of dienst vertegenwoordigt.

In 2012 liep de overkomst tussen PepsiCo en de Thaise producent Sermsuk af, een licensering die al bestond sinds 1952. In plaats van de Licentie te vernieuwen, besloot Sermsuk hun eigen merk “Est” te lanceren. Zo werd Pepsi in slechts enkele dagen tijd compleet vervangen door Est in Thailand.

Software as a Service

SaaS heeft met name binnen de software industrie veel veranderd in de zakelijke modellen van bedrijven. In plaats van een software pakket te kopen, neem je een pakket onder Licentie. De gebruiker gaat een overeenkomst aan om de software te mogen gebruiken, maar wordt geen eigenaar van deze software. Wanneer het abonnement afloopt, er niet meer wordt betaald of de uitgever stopt, dan kunnen de programma’s niet langer gebruikt worden. De overstap naar SaaS gaat samen met de verschuiving van fysieke media naar internet.

Licentie is niet langer exclusief B2B

Voorheen waren licensing overeenkomsten vooral tussen bedrijven onderling, nu worden er steeds vaker overeenkomsten gesloten tussen bedrijf en consument (B2C). Licenties zijn in basis tijdelijk van aard, op basis van contractvoorwaarden die vooraf worden overeengekomen tussen de partijen. Daarbij heeft een consument overigens vaak geen invloed op deze voorwaarden.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z