Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

SMTP is een afkorting die staat voor Simple Mail Transfer Protocol. Het betreft een communicatie protocol om berichten naar een mailserver te verzenden of om te ontvangen. Voor de ontvangst van berichten wordt veelal IMAP en POP3 gebruikt. Wat is SMTP en wat zijn de voornaamste kenmerken van dit protocol?

Wat is SMTP?

Hoewel de standaard voor het Simple Mail Transfer Protocol in 1982 werd uitgebracht, ligt de origine van SMTP verder in het verleden. In de jaren zestig van de twintigste eeuw waren er al diverse manieren om elektronische berichten te verzenden. Hierbij ging het om verbindingen tussen twee systemen. Naarmate er meer computersystemen zouden verschijnen ontstond er een behoefte aan een netwerk van computers dat berichten over en weer kon uitwisselen. Dit resulteerde in ARPANET, een systeem uit de jaren zeventig dat aan de basis ligt van internet zoals we dit nu kennen. Nu wordt SMTP nog steeds breed gebruikt, al wordt het alleen ingezet om mails te ‘pushen’ naar de bestemming.

Wijzigingen in het protocol

Na verloop van tijd bleek het protocol beperkt te zijn. Zo was het oorspronkelijk gebaseerd op ASCII tekst, het kon niet goed overweg met binaire bestanden of karakters die niet voorkwamen in de Engelse taal. Hiervoor werden nieuwe standaarden ontwikkeld zoals MIME. De SMTPUTF8 standaard biedt ondersteuning voor UTF-8 tekst, zo is het mogelijk om bijvoorbeeld Chinese karakters te gebruiken in de adressering. In de loop der jaren hebben veel ontwikkelaars een bijdrage geleverd aan deze standaard.

Verschillen met andere mail protocollen

Protocollen zoals POP en IMAP zijn ontwikkeld voor individuele gebruikers om berichten te ontvangen en te beheren in mailboxen. SMTP bezit de functionaliteit om berichten van een remote server op te halen op aanvraag. POP en IMAP zijn niet geschikt om mail via meerdere apparaten te verzenden, deze protocollen worden ingezet na de laatste levering.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z