Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

HTTP/2 is een revisie van het HTTP protocol dat gebruikt wordt voor het World Wide Web. Het nieuwe protocol komt voort uit het SPDY protocol dat oorspronkelijk door Google werd ontwikkeld. Het is de eerste nieuwe standaard van HTTP sinds 1997. Wat is HTTP/2 en wat voegt het toe aan de eerdere versies?

Wat is HTTP/2?

De HTTP Working Group ontwikkelde de nieuwe standaard, deze groep wordt ook wel Httpbis genoemd. “Bis” betekent “tweemaal”. De betekenis van HTTP/2 duidt op een nieuwe versie van het bekende HTTP protocol wat het internet zoals we dit nu kennen mogelijk heeft gemaakt. De nieuwe standaard werd in 2014 aangedragen, een aangepaste versie zou volgen in 2020. De officiële specificatie van HTTP/2 werd in 2015 vastgelegd onder de code RFC 7540. Aan het einde van 2015 zouden de meeste internetbrowsers het nieuwe protocol ondersteunen. In oktober 2021 zouden ongeveer de helft van de websites op het internet ondersteuning bieden voor het nieuwe protocol. Waarschijnlijk zal HTTP/2 opgevolgd wordt met HTTP/3. Wanneer die versie uitkomt is nog niet bekend.

Wat zijn de verschillen tussen HTTP/1.1 en HTTP/2?

Een bestaand HTTP script blijft gewoon werken in browsers. Het nieuwe protocol voegt voornamelijk functionaliteit toe die ontbrak in de 1.1 versie. Met name de snelheid is verbeterd, verder zijn de methodieken, status codes, headers en URL gelijk gebleven. Een reden waarom de snelheid hoger ligt is het aanbieden van meer informatie dan opgevraagd wordt. In plaats van te wachten tot de browser een terugkoppeling geeft wordt de verwachte respons op voorhand aangeboden.

SPDY van Google

Het project begon als “SPDY” wat staat voor “speedy” of snel. Deze vervanging voor HTTP werd ontwikkeld binnen Google en zou later na analyse door Microsoft en Facebook worden voortgezet onder de naam HTTP/2. Chrome zou in 2015 de transitie maken van SPDY naar HTTP/2.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z