Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Een dodelink is een koppeling naar een webpagina die niet langer functioneel is. Een broken link kan meerdere oorzaken hebben, de uitkomst is altijd hetzelfde; de koppeling naar de opgevraagde pagina werkt niet meer met als gevolg een foutmelding vanuit de server. Wat is een dode link en wat zijn hier de meest voorkomende oorzaken van?

Wat is een dode link?

Iedere pagina op het internet heeft een specifieke URL. Wanneer deze URL niet (langer) te bereiken valt noemen we dit een dode-link of in het Engels een broken link. De persoon (of web crawler) die de URL bezoekt zal geen pagina te zien krijgen.

Dit zijn een aantal redenen waarom koppelingen niet meer werken:

  1. De pagina waar naartoe wordt verwezen is niet langer beschikbaar op de server. Dit wordt een 404 error genoemd.
  2. De gehele website is verplaatst of gewist van de server.
  3. Er is een foutieve URL ingevoerd door degene die de koppeling heeft gemaakt.
  4. Het betreft een koppeling naar een locatie die deel uitmaakt van een afgeschermde omgeving, bijvoorbeeld door een Firewall of als onderdeel van een intranet.
  5. De gebruiker werkt op een systeem met software die toegang blokkeert tot de opgevraagde pagina.

Het risico van koppelingen maken naar websites op andere domeinen die niet door dezelfde partij beheerd worden, is dat ze na verloop van tijd niet meer werken. Ook binnen het eigen domein kunnen er pagina’s vervangen worden, verplaatst of verwijderd. De interne links zullen daar op aangepast moeten worden. Men kan dode links voorkomen door URL’s goed te controleren bij publicatie en regelmatig opnieuw te controleren. Wanneer een pagina verwijderd wordt, is het aan te raden om deze URL door te verwijzen naar een nieuwe bestemming. Wanneer dit niet wordt gedaan kan dit ingrijpende gevolgen hebben voor SEO.

Hoe werkt een broken link checker?

Het is onbegonnen werk om alle koppelingen op het internet continu te controleren. Een broken link checker speurt een domein af naar actieve links en zal controleren of de URL nog bestaat. Wanneer dit niet met enige regelmaat plaatsvindt kan de website die links aanbiedt hier op bestraft worden door zoekmachine algoritmes met als gevolg een lagere ranking.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z