Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Facebook is een social media platform dat opgericht werd in 2004 en ondertussen ongeveer 2,5 miljard unieke gebruikers telt. Het platform laat gebruikers berichten plaatsen, reageren en communiceren. Het is het meest gebruikte social media platform ter wereld, hoewel er ook gebieden zijn waar ze niet als marktleider aan de top staan. Wat is Facebook en hoe werkt dit platform?

Wat is Facebook?

Die site met Likes, dat was zeker in de begindagen de standaard manier om de werking van Facebook uit te leggen. Oorspronkelijk werd het systeem ontwikkeld voor (en door) studenten aan de Harvard universiteit, later zouden Columbia Stanford en Yale volgen. Sinds 2006 mag iedereen die 13 jaar of ouder is zich gratis registreren als lid. Als toonaangevend social media platform is het mogelijk om berichten te delen via tekst, afbeeldingen en video. Mensen kunnen ‘vrienden’ van elkaar worden, berichten ‘leuk vinden’ en reacties plaatsen. In de loop der tijd hebben veel bedrijven dit platform ontdekt voor commerciële doeleinden.

Hoe werkt Facebook?

In de basis is het een social media dienst waarbij het gaat om interacties tussen gebruikers. Naast een website zijn er ook mobiele apps beschikbaar die allemaal gratis gebruikt kunnen worden. Informatie wordt weergegeven in een chronologische tijdlijn die gefilterd wordt op basis van relevantie voor de gebruiker. Hier ligt een algoritme aan ten grondslag dat net zoals het Google zoekalgoritme bedrijfsgeheim is. Naast organische berichten is het ook mogelijk om advertenties te plaatsen die middels een groot aantal criteria te verspreiden zijn. Het delen van berichten is van groot belang voor het functioneren van deze social media dienst.

Groot bereik

Naast het eigen platform is het mogelijk om op een groot aantal websites en apps van andere aanbieders in te loggen met een Facebook account. Ook zijn er aantal verwante diensten waaronder Instagram, Messenger en WhatsApp. Ook het Virtual Reality bedrijf Oculus behoort sinds 2016 tot het Facebook concern. In Rusland is VK (VKontakte) het populaire alternatief, in China is het QQ, In Japan is dat Mixi. Facebook is met name populair in het Westen.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z