Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Wat is een installed base?

Installed base of user base is een term voor het aantal producten of diensten die in gebruik zijn. Het gaat dus niet om het totaal aantal verkochte eenheden maar de producten en diensten die nog actief gebruikt worden door klanten. Wat is installed base en wat kan een bedrijf met deze informatie?

Definitie installed base

Het aantal eenheden dat verkocht is bepaalt de omzet, de installed base bepaalt hoeveel actieve gebruikers er zijn op een gegeven moment. Bij fysieke producten kan dit getal nooit hoger liggen dan het aantal verkochte eenheden, bij software is dit wel mogelijk door hetzelfde pakket meerdere malen te installeren op andere systemen.

Deze berekening is alleen van toepassing op producten of diensten maar niet op consumptiegoederen. Zo worden verswaren opgegeten of ze bederven. En een markeerstift wordt gebruikt tot deze leeg is of de stift zal na verloop van tijd uitdrogen. Daarmee is het bepalen van de installed base minder relevant.

Waarom is een installed base belangrijk?

Als een fabrikant 10 miljoen horloges verkoopt en de installed base ligt op 5 miljoen dan zijn er ook 5 miljoen klanten die niet langer het horloge in gebruik hebben. Zijn deze eigenaren niet tevreden of hebben ze een ander product gekocht? Wellicht is het interessant om deze groep opnieuw te benaderen of om huidige dragers een vernieuwde versie aan te bieden

Installed base marketing

Het kost minder moeite om een bestaande klant opnieuw te converteren dan het kost om een nieuwe klant te werven. Het kan dus heel interessant zijn om de installed base bij te houden. De ‘afvallers’ kunnen opnieuw benaderd worden om weer een aankoop te verrichten of om een dienst af te nemen. De huidige klanten zijn wellicht bereid om een ander product te bestellen of om een duurder abonnement van een huidige dienst af te nemen.

Sinds 1 juli 2021 is het in Nederland verboden voor bedrijven om consumenten te benaderen waar niet eerder contact mee is geweest, het is daarmee interessanter geworden om de installed base te meten en hier een marketing strategie voor te ontwikkelen.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z