Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Definitie superscript

Superscript is een karakter dat wat hoger geplaatst wordt dan de rest van de tekst op een regel. Het formaat zal doorgaans wat kleiner zijn dan de hoofdtekst. Ze worden vaak gebruikt in wetenschappelijke formules maar zijn ook in andere soorten teksten terug te vinden. Wat is een superscript en hoe verschilt dit met subscript?

Een karakter dat iets hoger staat werd vroeger als ‘superieur’ aangemerkt. Daarmee is de betekenis van superscript uit te leggen als een karakter dan ‘beter’ is. In praktijk is het meer een ondersteunend karakter dat een specifieke waarde geeft aan een woord, afkorting of uitdrukking.

In de meeste gevallen zullen het cijfers zijn, toch zijn letters ook zeker mogelijk. Bij eerste, tweede etc. Wordt doorgaans aanbevolen om standaard karakters te gebruiken, dus 1st, 2nd of 3rd. Toch worden ook hier wel superscript karakters voor gebruikt. De meeste bekende voorbeelden van letters zijn het handelsmerk, copyright en het geregistreerde handelsmerk.

Weergave van superscript karakters

Er zijn twee manieren om superscript en subscript karakters weer te geven. Als specifieke karakters ontbreken in het lettertype dan zullen deze karakters geschaald worden. Dit betekent niet alleen dat het formaat kleiner wordt maar de lijn zal ook dunner worden. Daarom is het beter om een font te gebruiken waar sub- en superscript karakters voor zijn ontworpen met de juiste verhoudingen.

De uitlijning ten opzichte van de resterende tekst op de regel kan verschillen. Het karakter kan op de bovenste lijn, in het midden van de lijn of geheel onder de lijn geplaatst worden. Met name als regels dicht op elkaar staan kan het voordeel bieden om deze karakters onder de lijn binnen de normale tekstregel te plaatsen.

In wetenschappelijke formules is het van belang om een uniforme wijze van notatie te hanteren, in teksten kan het gebruik afwijken. Zo wordt koolstofdioxide soms geschreven als CO2 of als CO². De weergave kan weer verschillen per tekstverwerker of browser.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z