Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Een Lettertype is een set van karakters dat doorgaans bestaat uit letters, cijfers en leestekens, met eventueel aanvullende karakters en/of symbolen. Typografie maakt een belangrijk deel uit van de huisstijl, daarnaast kan het font ook bijdragen aan de leesbaarheid van de boodschap. Wat is een lettertype en welke rol speelt typografie in webdesign en marketing?

Wat is Lettertype?

Kalligrafie is een oude vorm van schrijven. Voordat de boekdrukkunst was ontwikkeld schreven monniken handmatig boeken met sierlijke letters. Na invoering van de drukpers en een toenemend aantal mensen dat kon lezen werden nieuwe lettertypes ontwikkeld die duidelijk leesbaar waren. Serif fonts zijn voorzien van kleine details die de leesbaarheid op papier verhogen, sans serif fonts zijn strakker en lenen zich juist weer goed voor beeldschermen. Het meest bekende lettertype is Helvetica, die in 1957 door Max Miedinger werd ontworpen. Het meest beruchte Lettertype is waarschijnlijk Comic Sans, een ‘vrolijk’ font dat door overmatig en ongepast gebruik tot de meest gehate lettertypes behoort.

Het belang van typografie

Wanneer iemand een tekst ziet in Papyrus zal de gedachte snel naar de film “Avatar” gaan, dit Lettertype is haast synoniem geworden met deze film. Bij een huisstijl wordt veel aandacht besteed aan een logo en de kleurstelling, de keuze van het Lettertype speelt ook een belangrijke rol bij het bepalen van de huisstijl. Bij typografie wordt met alle visuele kenmerken rekening gehouden om zo een consistente en herkenbare stijl door te voeren. Er kan daarbij worden gekozen voor bestaande lettertypes, grote bedrijven laten vaak een nieuw of aangepast font ontwerpen om onderscheid te maken. Voor webbrowsers wordt als standaard lettertype doorgaans Arial, Helvetica, Courier of Times New Roman gebruikt.

Zijn lettertypes gratis?

Veel bekende lettertypes zijn auteursrechtelijk beschermd, software ontwikkelaars nemen lettertypes onder licentie waardoor ze te gebruiken zijn in tekstverwerkers of grafische software. Als alternatief zijn er rechtenvrije fonts die zonder licentie te gebruiken zijn. Google Fonts en DaFont bieden een groot aantal vrij te gebruiken lettertypes.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z