Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

PMS staat voor Pantone Matching System, het betreft een standaard kleur reproductie systeem. Door kleuren te standaardiseren kunnen fabrikanten op diverse locaties exact een kleur reproduceren zonder directe communicatie onderling. Naast de standaard Pantone kleuren werden in 2001 ook kleurenstandaarden voor digitale schermen geïntroduceerd. Wat is PMS en hoe worden deze kleuren gebruikt?

Wat is PMS?

Het bedrijf Pantone begon in de jaren vijftig van de twintigste eeuw als commercieel printbedrijf. In 1962 zou het bedrijf worden overgenomen door Lawrence Herbert, een chemicus die de basis zou leggen voor het mengen van pigmenten. Het bedrijf heet sindsdien Pantone, ze staan vooral bekend om de ‘Pantone Guides’, een groot aantal kartonnen stalen met kleuren die als een waaier uitklappen. De standaard PMS kleuren kunnen gebruikt worden om specifieke kleuren te bepalen op het moment dat een ontwerp in productie wordt genomen. Er wordt vanuit het bedrijf aanbevolen om jaarlijks een nieuwe set aan te schaffen, omdat de kartonnen waaiers na verloop van tijd kunnen verkleuren. Iedere kleur heeft een uniek getal, veel merken maken gebruik van een standaard kleur zodat alle uitingen in lijn liggen met elkaar. Er zijn ook landen die deze standaard aanhouden om het kleurgebruik in de nationale vlag te beschrijven. Sinds 2000 wordt jaarlijks een Pantone Kleur van het Jaar bepaald. De eerste ‘winnaar’ was Cerulean blauw ofwel 15-420 en #9BB7D4 voor beeldschermen.

Drukwerk in CMYK kleuren

In print- en drukwerk wordt meestal gewerkt met CMYK kleuren. Hierbij worden vier basistinten met elkaar gemengd. Er zijn een aantal PMS kleuren die met CMYK gereproduceerd kunnen worden maar niet allemaal. Door 13 basis pigmenten en 1 zwart pigment te gebruiken als basis kunnen alle Pantone kleuren gemaakt worden.

Pantone voor schermen

In 2001 begon het bedrijf met de kleuren om te zetten naar een versie voor beeldschermen. Voor een scherm zijn Rood, Groen en Blauw licht de basiselementen om kleuren te creëren.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z