Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Wat is een cataloguswinkel?

Een cataloguswinkel is een winkel waar producten niet direct zichtbaar zijn in de winkel maar door klanten worden uitgekozen door een catalogus te bekijken en daar een selectie uit te maken. De producten worden opgeslagen in een magazijn en per bestelling uit het magazijn gehaald. Wat is cataloguswinkel en waarom worden producten op deze wijze verkocht?

Definitie cataloguswinkel

In een winkel staan goederen die klanten kunnen kopen. In een supermarkt wordt een deel van voorraad uitgestald in de winkel zodat het winkelend publiek de producten direct in een winkelwagentje kan plaatsen om vervolgens aan de kassa te betalen. In bijvoorbeeld een meubelwinkel of elektronicazaak is het voldoende om één exemplaar in de showroom te plaatsen, wanneer de keuze is gemaakt krijgt de klant hetzelfde product uit het magazijn mee naar huis.

Bij een cataloguswinkel is er geen showroom, producten staan niet in de winkel uitgestald. Klanten maken hun keuze uit een catalogus, gaan naar de kassa en een magazijnmedewerker haalt de producten uit het magazijn. Enkele redenen voor een cataloguswinkel zijn:

  • Kosten drukken omdat er minder winkelpersoneel en ruimte nodig is.
  • Voorkomen van diefstal uit de winkel.
  • Winkels hoeven niet aan een minimum verkoopprijs te voldoen.
  • Het assortiment kan eenvoudig worden aangepast.

Cataloguswinkel in Nederland

De betekenis van cataloguswinkel zoals hierboven beschreven kennen we in Nederland eigenlijk niet, er zijn wel formules die er veel op lijken. De Kijkshop was een winkelketen met producten die in vitrines stonden, de klant moest een formulier invullen om producten te kiezen. Na betaling werd het product uit het magazijn gehaald. Catalogi als die Wehkamp en Otto verkochten producten op afstand vanuit hun eigen magazijn.

Webshops vervangen de cataloguswinkel

Eigenlijk kan de moderne webshop als een online cataloguswinkel worden gezien. In plaats van een statische opstelling in een winkel worden producten op basis van foto’s en beschrijvingen gekozen, afgerekend en bezorgd. Sommige winkels bieden een click&collect service aan waarbij klanten producten online kiezen en ophalen in de winkel.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z