Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

RGB is een afkorting die staat voor Rood, Groen en Blauw. Het betreft een kleurmodel waar drie kleuren licht gecombineerd worden om een breed scala aan kleurschakeringen te produceren. Deze technologie wordt gebruikt in beeldschermen, toch dateert de oorsprong van deze vorm van kleuren genereren al lange tijd voor elektronische apparatuur. Wat is RGB en hoe verschilt dit kleurenmodel met verfkleuren?

Wat is RGB?

Daglicht heeft geen kleur, het bestaat wel uit kleuren. Denk aan een regenboog die verschijnt door de lichtbreking die veroorzaakt wordt door kleine waterdruppels. Hierdoor wordt licht gebroken in de afzonderlijke elementen. Beeldschermen werken volgens hetzelfde principe, waarbij Rood, Groen en Blauw voldoende zijn om miljoenen tinten mogelijk te maken. Voor digitale schermen wordt doorgaans gebruik gemaakt van een 24-bits palet met 16,8 miljoen kleuren. Elk van de drie basiskleuren heeft een waarde van 0 tot 255. Door de drie basiskleuren te combineren in verschillende waarden ontstaan er kleuren die samen een beeld vormen. De individuele tinten zijn niet langer met het menselijk oog waarneembaar.

Verschil met verfkleuren

Het RGB kleuren systeem is een additief model, dit betekent dat meer kleur zorgt voor een hogere lichtintensiteit. Bij verf worden Rood, Geel en Blauw als primaire kleuren gebruikt. Andere kleuren ontstaan door deze kleuren te mengen zoals Oranje (Rood+Geel) en Groen (Geel+Blauw). Om met verf een lichtere of meer donkere variant te mengen worden zwart en wit gebruikt.

Kleurkalibratie

Een gekalibreerd scherm zal alle kleuren exact weergeven zoals deze bedoeld zijn. De meeste schermen zijn niet gekalibreerd waardoor de kleuren per scherm zullen afwijken. De toegepaste display technologie speelt hier een rol in, denk aan LCD, TFT of OLED schermen. Naast chrominantie (kleurverzadiging) is er ook luminantie (helderheid). RGB is slechts één kleurenstandaard, andere standaarden zijn bijvoorbeeld Hex en HSL voor schermen, of CMYK voor drukwerk en RAL voor verfkleuren.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z