Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Een Touchscreen of Aanraakscherm is een scherm dat tevens een methode van bediening is. Waar een computermonitor een beeldscherm is, en een computermuis een vorm van bediening, worden in een Aanraakscherm beide functies gecombineerd. Wat is een Touchscreen en hoe ‘weet’ een scherm eigenlijk waar het aangeraakt wordt?

Wat is Touchscreen?

Hoewel de technologie voor Aanraakschermen al in de jaren zestig van de twintigste eeuw in concept werd beschreven, zou het tot het volgende millennium duren voordat het in consumenten producten verwerkt zou worden. Het waren met name smartphones en tablets die ervoor hebben gezorgd dat interactieve schermen niet meer weg te denken zijn uit de samenleving. Maar hoe werkt een Touchscreen eigenlijk?

Resistive en capacitive schermen

De eerste Aanraakschermen voor consumenten waren resistive schermen, dit betekent dat aanraking gedetecteerd wordt door de druk die op het scherm wordt uitgeoefend. Dit komt deels overeen met tekentabletten die binnen de grafische industrie veel gebruikt worden. Uiteindelijk zouden capacitive schermen de standaard worden, hierbij wordt het lichaam als een geleider gebruikt. Daarom zal aanraking wanneer handschoenen worden gedragen niet altijd werken. De eerste telefoon met dit type scherm was de LG Prada uit 2007, kort daarna zou de eerste iPhone van Apple verschijnen. In het begin zou er nog regelmatig ‘single touch’ technologie gebruikt worden, met name de iPad liet de mogelijkheden van ‘multi touch’ displays in praktijk zien.

Voordelen en nadelen van Aanraakschermen

Een Touchscreen laat de gebruiker op een intuïtieve wijze computers bedienen. Alleen zijn vingers niet altijd even nauwkeurig in vergelijking met een computermuis. Ook wordt een deel van het beeld bedekt bij aanraking. Anderzijds is het heel eenvoudig om bijvoorbeeld te typen in meerdere talen met andere karakters, ook is de kans op RSI kleiner. In praktijk zijn er toepassingen die zich meer lenen voor Touchscreen schermen en toepassingen die prettiger werken met een muis of pen.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z