Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Indexeren kan meerdere betekenissen hebben. Zo heeft indexatie binnen de economie een andere betekenis dan in drukwerk. Wat betreft online activiteiten wordt de term vaak gebruikt in combinatie met zoekmachines. Wat is indexeren en hoe werkt dit in Google?

Wat is indexeren?

Binnen de economie staat indexering voor een waardeaanpassing op basis van de laatste prijsontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan inflatie, op de beurs wordt eveneens gebruik gemaakt van indexatie. Buiten economische context staat het voor het verzamelen, verwerken en opslaan van data. Denk aan het samenstellen van een index voor een boekwerk. Het kan een inhoudsopgave betreffen of een lijst met verwijzingen naar bronnen. Het maken van een index maakt grote hoeveelheden informatie ofwel big data overzichtelijk.

Indexering van zoekmachines

Als je kijkt hoe indexeren bij Google werkt zijn er veel overeenkomsten met traditionele vormen van indexatie. Er zijn echter ook verschillen. Als eerste de methode om data op te halen. Zo zijn er webcrawlers die ook wel bots worden genoemd. Dit zijn kleine programma’s die informatie opvragen bij alle publiek toegankelijke websites op het internet. Naast URL adressen wordt de inhoud van de pagina’s verwerkt en gecategoriseerd. Dit maakt het mogelijk voor de gebruiker van een zoekmachine om informatie op te zoeken. Het proces van indexeren is in Google geautomatiseerd, een deel van de verwerking kan handmatig plaatsvinden. Denk hierbij aan informatie die in strijd is met de Google richtlijnen.

Commerciële indexatie

Naast de automatisering is er nog een belangrijk punt waarop zoekmachine indexeren verschilt ten opzichte van de traditionele methode. Er wordt namelijk een weging uitgevoerd om de relevantie voor de gebruiker te bepalen. Daarmee kan het resultaat voor iedere gebruikers anders zijn. De informatie binnen de index is gelijk, de output is anders. Google gebruikt hiervoor honderden meetpunten. Hoewel deze criteria niet worden vrijgegeven is er veel bekend bij SEO experts. Zij evalueren het indexatie systeem om websites een meer prominente zichtbaarheid te geven in zoekmachines.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z