Bookmark is het Engelse woord voor ‘bladwijzer’, in termen van computers wordt het doorgaans gebruikt voor het adres van een webpagina die opgeslagen wordt door de gebruiker om later te lezen. Hoewel iedere browser dergelijke functionaliteit ondersteunt kan de benaming of de wijze van opslaan afwijken. Wat is een bookmark en hoe werkt dit op computers en mobiele apparaten?
De betekenis van bookmark is letterlijk bladwijzer, een smalle strook van stof of karton die een bladzijde in een boek eenvoudig vindbaar maakt. De eerste bladwijzers die we kennen dateren uit de eerste eeuw na Christus. Daarmee zijn bladwijzers aanzienlijk ouder dan de boekdrukkunst. Het gebruikte materiaal kan afwijken, de wijze van gebruik blijft hetzelfde. Een bookmark wordt tussen twee pagina’s gelegd, het object steekt uit boven de pagina. Zo is het eenvoudig om een specifieke pagina terug te vinden. Er zijn losse bookmarks, het is ook mogelijk dat er een lint aan de kaft van het boek wordt bevestigd. De eerste losse bladwijzers werden rond 1850 geïntroduceerd. Omdat ze niet langer specifiek voor één boek bestemd waren zouden ze meer decoraties krijgen of van commerciële boodschappen worden voorzien.
Standaard is een bookmark niet meer dan een verwijzing naar de URL die wordt opgeslagen in de browser van het apparaat. De verwijzing kan lokaal worden opgeslagen of in de cloud, gekoppeld aan een gebruikersaccount. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen verwijzingen die slechts tijdelijk gebruikt worden of meer permanente bookmarks. Zo kan er op Apple apparaten een leeslijst worden samengesteld, het is ook mogelijk om favorieten toe te voegen. Pagina’s in de leeslijst worden offline opgeslagen en kunnen zonder actieve internetverbinding worden geladen. Pagina’s in de favorieten worden wel opnieuw geladen. In de meeste browsers is het mogelijk om bookmarks te exporteren om later toe te voegen aan een andere browser of account.
De term bookmark is ondertussen meer bekend in de digitale variant als de versie voor papieren boeken.