Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een QR-code is afkorting van Quick Response code, een type matrix barcode die voor het eerst geïntroduceerd werd in 1994. Hoewel het systeem oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de auto-industrie heeft het ook daarbuiten populariteit verworven vanwege de toegevoegde waarde ten opzichte van een UPC barcode. Wat is een QR-code en hoe kan deze code gebruikt worden voor verschillende toepassingen?

Wat is een QR-code?

De QR-code betekenis is letterlijk Quick Response code, dit geeft aan dat snelheid van lezen een belangrijke factor heeft gespeeld bij de ontwikkeling van deze standaard. De oorsprong ligt in Japan, waar er binnen de audio-industrie vraag was naar een eenvoudig leesbaar label met uitgebreide informatie dat verder gaat dan een standaard UPC-code. Zo is het mogelijk om complete URL’s in de code op te nemen waarmee webpagina’s geopend kunnen worden. Mede door deze functionaliteit zou het systeem flink in populariteit toenemen.

De eerste munt met een QR-code komt uit Nederland. In juni 2011 zou de Koninklijke Nederlandse Munt een speciale munt uitgeven met daarop een leesbare code die verwijst naar een webpagina.

Gebruik voor marketing

Toen smartphones doorbraken bij het grote publiek liep plotseling een groot deel van de wereldbevolking rond met zakcomputers die voorzien waren van een camera. Deze camera kon dienst doen als scanner, QR-codes waren eenvoudig uit te lezen met hun zwart-wit stippen en lijnen. Er kwamen dus snel diverse apps die deze codes konden uitlezen. In het begin moest hier een applicatie voor geïnstalleerd worden wat de drempel hoger maakte dan noodzakelijk was. Toen de populaire besturingssystemen standaard ondersteuning gingen bieden voor deze codering werd het interessant voor bedrijven om deze codes vaker te gebruiken in bijvoorbeeld magazines, reclamefolders of op verpakkingen.

QR-codes worden ook gebruikt om betaal transacties uit te voeren, met name in China is deze betaalmethode populair, Alipay zou deze functie al in 2011 introduceren voor hun klanten.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z