Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Wat is break even?

Break even is een Engelse term die in het Nederlands wordt uitgedrukt als ‘quitte spelen’. In financiën wordt dit vaak afgekort met B/E. Dit staat voor het punt dat er geen winst maar ook geen verlies wordt gemaakt. Wat is break even omzet en is het altijd van belang om winst te maken?

Definitie break even

Heel eenvoudig gesteld moeten bedrijven winst maken om te overleven. Dit wordt aangeduid als ‘zwarte cijfers’ wat in contrast staat met ‘rode cijfers’ wat staat voor verlies lijden. Het omslagpunt tussen winst en verlies wordt ‘break even’ genoemd. In dit geval zijn de kosten exact gelijk aan de baten.

Rijker worden zonder winst te maken

Er zijn organisaties zoals goede doelen die op papier geen winst maken. Dit betekent niet dat niemand er van profiteert, zo kunnen er werknemers zijn of de directie die een salaris uitbetaald krijgen. Het is ook mogelijk dat een bedrijf op papier verlies maakt terwijl er mensen binnen de organisatie zijn die er financieel veel beter van worden. Bij het berekenen van winst, verlies of break even gaat het specifiek over de inkomsten en uitgaven van een specifieke organisatie.

Lange termijn visie

Bedrijven kunnen jarenlang verlies maken en toch uitgroeien tot enorme bedrijven. Amazon en Tesla zijn twee voorbeelden van bedrijven die hun break even punt pas jaren later hebben bereikt. De periode die in acht wordt genomen speelt hierbij een rol. Een boekjaar kan negatief worden afgesloten, als de daaropvolgende jaren wel winstgevend zijn zal dit geen bezwaar zijn. Daarnaast zijn er nog afschrijvingen, lopende kosten en inkomsten die pas later komen. Daarmee kan een volledige berekening in praktijk erg complex worden. Door te schuiven met kosten en baten is het mogelijk om de bedrijfsresultaten te nivelleren wat betekent dat er minder belasting betaald hoeft te worden.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z