Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Portrait betekent letterlijk “portret”, in visuele media verwijst het naar de oriëntatie van het canvas of scherm. In portretmodus is de breedte kleiner dan de hoogte, terwijl dit in landschapsmodus juist andersom is. In schilderwerken wordt dit formaat met name gebruikt voor het schilderen van portretten, terwijl Landscape meer gebruikelijk is voor landschappen. Beeldschermen zullen doorgaans ook breder zijn dan hoog, bij mobiele toestellen kunnen beide formaten gebruikt worden. Wat is Portrait en hoe worden beeldschermen optimaal ingedeeld bij smartphones?

Wat is Portrait?

Hoewel er ook vierkante schilderijen en foto’s bestaan, is er een duidelijke voorkeur voor een rechthoekig formaat. De verhoudingen kunnen afwijken zoals 2:1, 4:3, of 16:9, toch zijn het steevast rechthoekige vormen. Wanneer de breedte kleiner is dan de hoogte, dan spreken we van Portrait of portretmodus. Voor computerschermen wordt dit formaat met name toegepast in smartphones, terwijl PC-, laptop- en tablet schermen een voorkeur geven aan een Landscape verhouding.

Papier en smartphones

Gedrukte media zoals tijdschriften en boeken maken net als smartphones meestal gebruik van Portrait modus. In magazines en kranten worden vaak ook nog smallere kolommen gebruikt om de leesbaarheid te vergroten. Telefoons liggen prettiger in de hand wanneer de hoogte groter is dan de breedte, de indeling van de meeste applicaties zijn dan ook voor deze oriëntatie geoptimaliseerd. Een uitzondering hierop is video, die vaak in landschapsmodus bekeken wordt.

Geen voorkeur voor positie

Met name video wordt doorgaans in Landscape modus opgenomen, wanneer hiervan wordt afgeweken kan de filmer steevast rekenen op kritiek. Omdat mobiele telefoons eenvoudig gekanteld kunnen worden maakt de oriëntatie in principe niet uit, tenzij er artistieke redenen zijn voor een specifiek uitsnede. Quibi is een videodienst met content die specifiek gemaakt is om in zowel Portrait als Landscape bekeken te worden, zonder zichtbaar verlies van informatie. Een dergelijke implementatie werd eerder gebruikt in de Snapchat app, om beelden die opgenomen waren met de Snap Spectacles van deze firma te bekijken.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z