Een steunkleur is een extra kleur die wordt gebruikt in drukwerk naast zwart en wit. In drukwerk worden naast full-color producties ook afbeeldingen en teksten afgedrukt in minder kleuren. Als zwart-wit niet voldoende is maar full-color niet nodig is dan kan er gekozen worden voor een monochroom afdruk met één of meerdere extra kleuren. Wat zijn steunkleuren en uit welke kleuren kan een opdrachtgever kiezen?
Er is een ontelbaar aantal kleuren om ons heen, om dit onbeperkte kleurenpalet na te bootsen zijn er verschillende kleuren modellen ontwikkeld. Beeldschermen maken doorgaans gebruik van RGB in 24 bits. Dit levert bijna 17 miljoen aan unieke kleuren op. Rood, Groen en Blauw hebben ieder 256 tinten, door deze te combineren ontstaat er voor het menselijk oog een overtuigende reproductie van de werkelijkheid.
Een krantenpagina of logo hoeft doorgaans niet in zoveel kleuren te worden weergegeven, drukpersen zijn hier ook niet op berekend. Daarom wordt er gewerkt met andere kleuren modellen zoals CMYK in print en PMS voor drukwerk. Dit zijn subtractieve modellen, wat betekent dat er lagen over elkaar heen worden gelegd om een groter palet te realiseren. Door een steunkleur te gebruiken kan een monotone afbeelding wat meer leven krijgen, bijvoorbeeld de primaire of secundaire kleur in een huisstijl. Door verbeterde technieken kunnen er naast standaard kleuren ook speciale tinten zoals goud, zilver en parelmoer gebruikt worden.
Een voordeel van beeldschermen is dat er meer kleuren mogelijk zijn, een nadeel is dat de meeste schermen niet gekalibreerd zijn. Op papier, vinyl en andere materialen is de kleur meer nauwkeurig te bepalen met als minpunt dat er minder kleurschakeringen zijn om uit te kiezen. Een merk zal vaak een herkenbare kleur gebruiken bij een logo. Denk aan blauw van Facebook of rood van Coca-Cola. Apple maakt doorgaans gebruik van een zwart logo op een witte achtergrond, met een steunkleur kunnen ze onderscheid maken tussen producten of een reclame campagne meer in het oog laten springen.