Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Definitie SSL certificaat

SSL certificaat of ook wel TLS genoemd is een protocol om internetgebruik te versleutelen en de identiteit van een server te verifiëren. Een website met een HTTPS zal voorzien zijn van deze verificatiemethode. Wat is een SSL certificaat en waarom is dit van belang voor een website?

SSL staat voor Secure Socket Layer. HTTP was functioneel maar liet te wensen over wat betreft de veiligheid. Het is namelijk een verbinding zonder beveiliging. Dit maakte het relatief eenvoudig om bezoekers te misleiden, een praktijk die ook wel ‘spoofing’ wordt genoemd. HTTPS beschikt wel over verificatie en encryptie waarmee deze verbinding veel veiliger is. Om een website op deze wijze te beveiligen moet een SSL certificaat worden toegekend door een geautoriseerde partij.

Dit is de informatie die wordt opgeslagen in een SSL certificaat:

  • De domeinnaam waar het certificaat voor is uitgegeven.
  • De persoon, organisatie of het apparaat waarvoor het is uitgegeven.
  • Wie het certificaat heeft toegekend.
  • Een digitale handtekening van de verstrekker.
  • De gekoppelde subdomeinen.
  • De datum van uitgifte en vervaldatum.
  • De openbare sleutel.

De openbare en private sleutels die worden gebruikt voor SSL bestaan uit lange ketens aan karakters die gebruikt worden om data te encoderen en decoderen. De data die versleuteld is met de openbare sleutel kan alleen met de private sleutel worden gedecodeerd en andersom.

Waarom een SSL certificaat?

Een HTTP website is minder veilig, daarom zullen browsers deze websites niet meer laden of vooraf een melding geven dat de verbinding niet veilig is. Om een website bereikbaar te houden is het daarom van belang om een SSL certificaat aan te vragen. Afhankelijk van de hosting provider kan dit onder het standaard tarief vallen, het is mogelijk dat er kosten berekend worden om dit certificaat te activeren.

Op het moment dat er een SSL beveiligde verbinding bestaat zal er een (groen) slotje in de adresbalk vermeld worden om aan te duiden dat het een geverifieerde URL betreft. Er zijn verschillende standaarden afhankelijk van de website. Zo moet een bank aan strengere voorwaarden voldoen dan bijvoorbeeld een amateur blog.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z