Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een illustratie is een afbeelding, tekening of visuele interpretatie van een tekst, idee of concept. De toename in downloadsnelheid en verbeterde beeldscherm resolutie heeft het gebruik van illustraties online een enorme duw gegeven. Het gebruik van afbeeldingen online heeft overeenkomsten met illustraties op papier, toch zijn er ook belangrijke verschillen om rekening mee te houden. Hoe worden grafische elementen gebruikt online en waar dien je als vormgever rekening mee te houden?

Wat is een illustratie?

In de prehistorie werden al tekeningen in grotten gemaakt die een verhaal vertelde. Deze afbeeldingen werden lang voor de eerste geschreven teksten gemaakt. Ook in het oude Egypte werden complexe gebeurtenissen uitgedrukt met illustraties. Online zijn er verschillende manieren om grafische elementen te gebruiken, op zichzelf staand of letterlijk ter illustratie van een tekst. Dit zijn enkele voorbeelden van afbeeldingen online:

  • Fotografie van werkelijke situaties
  • Computer gegenereerde afbeeldingen
  • Grafieken, flowcharts, mind maps en anders schematische illustraties
  • Infographics met een combinatie van tekst en afbeeldingen
  • Emoji in tekstberichten

Aandachtspunten bij het gebruik van illustraties

In tegenstelling tot tekst, frames en andere dynamische elementen op een webpagina, worden afbeeldingen altijd op dezelfde wijze weergegeven. Dit betekent dat er een uniformiteit bestaat die met andere elementen niet mogelijk is, denk aan een logo met een specifiek lettertype en kleurcode. Dit betekent ook dat een illustratie niet altijd goed geoptimaliseerd kan worden voor een beeldformaat. Denk aan een horizontale of verticale oriëntatie van het scherm.

Hoewel de meeste gebruikers over een redelijk snelle internetverbinding beschikken, kan overmatig gebruik van visuele elementen tot langere laadtijden leiden. Naast een minder plezierige ervaring voor bezoekers kan dit ook een lagere positie in de zoekresultaten (SEO) betekenen. Door bestanden te comprimeren en te schalen kan het dataverbruik worden verlaagd.

Om mensen met een visuele beperking te helpen behoort het tot de ‘best practices’ om als alternatief voor een illustratie ook een beschrijvende tekst in de HTML code toe te voegen. Ook bots maken gebruik van deze additionele informatie.

Raster bestanden kunnen door schaling onscherp worden, vector illustraties kunnen zonder kwaliteitsverlies geschaald worden. JPG en PNG zijn raster (bitmap) bestanden, SVG is een schaalbaar bestand.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z