Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

RDFa staat voor Resource Description Framework in attributes. Het betreft een aanbeveling vanuit het W3C dat een aantal extensies biedt voor HTML, XHTML en diverse document types die gebaseerd zijn op XML met als doel rich metadata toe te voegen aan webpagina’s. RDF expressies kunnen toegevoegd worden aan XHTML documenten, daarnaast kan er ook RDF informatie aan documenten worden onttrokken. Wat is RDFa en waar wordt dit voor gebruikt?

Definitie RDFa

RDF staat voor Resource Description Framework. Het betreft een groep specificaties vanuit het World Wide Web Consortium. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld als een data model voor metadata. Het wordt voor diverse toepassingen gebruikt, sinds 1999 maakt het onderdeel uit van de W3C aanbevelingen.

De definitie van RDFa is Resource Description Framework in attributes. Het zou voor het eerst in 2004 gepresenteerd worden. Het zou onderdeel uitmaken van XHTML 2.0 maar het is ontwikkeld voor ieder type XML taal. RDFa 1.0 verscheen in 2008 en wordt gebruikt met oudere XHTML standaarden. De eerste algemene versie kwam uit onder versie nummer RDFa 1.1. Sinds 2009 valt RDFa Lite onder de W3C aanbevelingen.

Waar wordt RDFa voor gebruikt?

In basis is RDFa een set aan attributen die toegepast kan worden om metadata aan een XML taal toe te voegen. De letter ‘a’ staat dan ook voor ‘attributen’. Er zijn vijf principes voor metadata waar de RDFa standaard aan voldoet:

  1. Op iedere website kunnen eigen standaarden gehanteerd worden.
  2. Data wordt niet opnieuw gebruikt.
  3. Het is niet nodig om losse XML en HTML secties te gebruiken voor dezelfde content.
  4. De HTML en RDF staan los van elkaar.
  5. De attributen kunnen opnieuw worden gebruikt.

RDFa heeft soortgelijke functionaliteit als Microformats. In 2013 was RDFa nog de meest gebruikte methode, in 2017 zou Microformats een groter aandeel vertegenwoordigen. Deze standaarden maken het mogelijk om data beter leesbaar te maken, informatie kan ook beter worden ontleend uit webpagina’s.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z