Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een Pixel is een beeldpunt in een rasterafbeelding, het kleinste onderdeel van een digitaal display. De combinatie van Pixels kan uiteenlopende grafische elementen weergeven, het vormt de basis van beeldschermen. De vorm van een punt staat vast, de kleur is variabel. Wanneer deze beeldpunten kleiner worden zal het onderscheid steeds moeilijker waar te nemen zijn met als resultaat een scherper beeld. Wat is een Pixel en hoe verschilt deze techniek met vectoren?

Wat is Pixel?

Computerschermen en foto- video opname apparatuur werken op basis van Pixels. Bij schermen wordt de resolutie aangeduid in het aantal horizontale punten, waarbij 640×480 bijvoorbeeld een VGA resolutie aanduidt, terwijl voor een Full High Definition beeld 1920×1080 beeldpunten gebruikt worden. Wanneer de oppervlakte van het scherm niet bekend is, kan er nog geen scherpte van het beeld worden bepaald, dit wordt namelijk uitgedrukt in Pixels Per Inch ofwel PPI. Dat is de digitale variant van Dots Per Inch ofwel DPI zoals dit in drukwerk gehanteerd wordt. Een klein scherm met minder Pixels kan daarmee een scherper beeld geven dan een groot scherm met meer Pixels. Bij fotocamera’s wordt doorgaans de optische resolutie uitgedrukt in MegaPixel (MP), wat voor één miljoen beeldpunten staat.

Rasters en vectoren

Rasterafbeeldingen of ook wel bitmaps genoemd zijn afbeeldingen die bestaan uit een vast aantal Pixels waarbij iedere pixel een andere kleur kan bezitten. Bij een 24-bit afbeelding kunnen de kleuren worden gekozen uit een palet van 16,8 miljoen kleurwaarden. Vector graphics bestaan uit vaste punten, de lijnen tussen deze punten wordt realtime berekend. Zo is het mogelijk om een vectorafbeelding te schalen zonder verlies van kwaliteit. Dit is niet mogelijk met een rasterafbeelding. Om het verlies van scherpte te verminderen kan antialiasing toegepast worden, hierbij worden Pixels met een tussenliggende kleur gegenereerd om harde randen te verzachten. In digitale beeldbewerking wordt ook wel Sub-Pixel sampling gebruikt om een lagere resolutie afbeelding scherper te doen lijken.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z