Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Wat is een animatie?

Animatie is een methode waarbij individuele beelden snel achter elkaar worden weergegeven om zo de illusie van beweging te simuleren. Hoewel film met opeenvolgende foto’s technisch gesproken onder deze definitie valt, gaat het in principe om afbeeldingen die ‘getekend’ zijn met analoge of digitale middelen. Wat is een animatie en hoe worden animerende elementen gebruikt op internet?

Definitie animatie

De eerste vormen van animatie waren schijven met afbeeldingen die steeds een klein beetje anders waren. Door de schijf snel rond te draaien ontstond er de illusie van beweging. De uitvinding van film zou van grote invloed zijn op de mogelijkheden van animaties zoals te zien is in bijvoorbeeld de tekenfilms van Disney.

Computeranimatie werd voor het eerst in de jaren zeventig van de twintigste eeuw vertoond aan het grote publiek in de vorm van wireframe animaties. Toy Story was de eerste 3D speelfilm, The Rescuers Down Under die eerder uitkwam was de eerste 2D animatiefilm die geheel digitaal werd geproduceerd. Computers als de Commodore Amiga maakte computeranimatie aanzienlijk laagdrempeliger om te produceren en verspreiden. Later zou naast animerende GIF bestanden met name Flash populair worden als online animatie bestandsformaat.

Voordelen en nadelen van internet animatie

Animerende elementen op een webpagina trekken direct de aandacht tussen statische beelden. Dit kan voordelig zijn voor adverteerders. De keerzijde hiervan is dat banners met animatie snel het zicht op andere informatie belemmeren. Opvallende banners zijn daarom niet per definitie uitingen die gewaardeerd worden. Een ander risico is het snel afwisselen van contrasterende beelden wat bij een kleine groep gebruikers kan leiden tot epileptische aanvallen.

Daarnaast zijn er ook praktische redenen om terughoudend te zijn met het gebruik van animatie op internet. Er is meer data nodig om animerende elementen te laden, de snelheid is ook niet altijd betrouwbaar in te stellen. Mede daarom worden animaties vaak als videobestand aangeboden waarbij de creaties kunnen streamen (slechts een deel van video wordt geladen) en er meer controle is op de snelheid en kwaliteit van de video.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z