Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Merkbekendheid of in de Engelse taal ‘brand awareness’ staat voor de mate van herkenbaarheid die een merk geniet bij een groep personen. Hoe meer mensen een merk kennen van naam of logo, hoe bekender het merk is. De functie of toepassing is daarbij bij minder belang. Wat is de merkbekendheid definitie en hoe ontstaat een bekend merk?

Wat is merkbekendheid?

Ieder bedrijf heeft een handelsnaam, ook producten hebben unieke namen. Wanneer het commerciële producten en diensten betreft is merkbekendheid van belang. De potentiële klant moet niet alleen de productcategorie kennen, maar bij voorkeur ook het merk dat de fabrikant of ontwikkelaar levert. Er zijn ook bedrijven die bewust inhaken op bekende merken en namen. Om op te vallen, of om bewust verwarring te creëren bij de consument. Filmtitels kunnen bijvoorbeeld ook als handelsmerk beschouwd worden, ‘Mockbusters’ zijn goedkope films die profiteren van brand awareness van andere films. Zo is er van de bekende film “Transformers” een low-budget versie genaamd “Transmorphers”, en naast “Jaws” zijn er ook films als “Orca” en “Crocodile”.

Voorbeelden van bekende merken

Eigenlijk kan iedereen wel een aantal bekende merken opnoemen, de affiniteit met een merk of product speelt wel mee in de herkenbaarheid. Zo is Disney wereldberoemd evenals Nike. De frisdrank 7-up is zo bekend dat er nooit een ‘lemon-lime’ frisdrank besteld wordt in café’s. Oreo is synoniem geworden met de ‘sandwich cookie’, terwijl het in feite een schaamteloze kopie is van Hydrox. Die laatste is een schoolvoorbeeld van verkeerde marketing. Naast de promotionele inspanningen bij Oreo heeft de concurrent een naam die beter lijkt te passen bij een industrieel schoonmaakmiddel. Apple is sinds de introductie van de iPod en iPhone als merknaam snel in populariteit gestegen. Ze kwamen ooit in conflict met het platenlabel Apple Records, een initiatief van popgroep The Beatles. Vanwege de generieke naam verloor het computermerk Apple deze aanklacht. The Beatles is overigens ook een voorbeeld van merkbekendheid. Oorspronkelijk heette deze band The Quarrymen, maar deze naam bleek al bezet.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z