Google Maps is een online kaart service die naast satelliet fotografie en luchtfotografie ook gebruik maakt van foto’s op straatniveau met StreetView. Met de navigatie functie is het mogelijk om routes te plannen voor zowel auto, fiets als voor voetgangers. Deze dienst is gratis te gebruiken, voor een aantal functies is een Google account vereist. Wat is Google Maps en welke rol speelt deze service binnen het commerciële concept van de zoekmachine gigant?
Er zijn veel bedrijven die kaarten maken voor navigatie. In 2005 kwam het bedrijf achter de populaire zoemachine met hun eigen systeem genaamd Google Maps. De achterliggende technologie is afkomstig van Where 2 Technologies, dit bedrijf werd in 2004 overgenomen door Google. Sindsdien is het een webapplicatie op basis van JavaScript, XML en Ajax. Met behulp van de API is het eenvoudig om de kaarten op websites te integreren. Naast eigen beeldmateriaal wordt er ook gebruikt van crowdsourced materiaal voor lokale beeldinformatie. De beelden worden met enige regelmaat vernieuwd, de frequentie van updates hangt samen met de relevantie en locatie.
Sinds 2008 is het mogelijk om turn-by-turn navigatie te gebruiken in Google Maps waarmee het een volwaardig navigatiesysteem is geworden. In 2013 werd de mobiele applicatie tot meest populaire smartphone app verkozen. Kaarten kunnen standaard niet offline worden gebruikt, het is wel mogelijk om een specifieke selectie offline te bewaren. Bedrijven kunnen hun locatie gratis toevoegen aan de kaarten voor een verhoogde vindbaarheid.
In 2007 werd Google Street View gelanceerd, een webapplicatie die navigatie vanuit het eerstepersoonsperspectief mogelijk maakt. De foto’s worden gemaakt vanuit auto’s, boten, op de fiets en zelfs met onderzeeboten. Vanwege privacy overwegingen worden delen van de foto’s wazig gemaakt, per land kan de aanpak verschillen. In Duitsland worden sinds 2010 geen nieuwe foto’s gemaakt vanwege de strenge privacy regels van de Duitse regering.