Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Het net of in zijn geheel “internet”, is een term voor het complete wereldwijde systeem aan computernetwerken die met elkaar in verbinding staan. Wanneer deze computers hiervoor toestemming hebben kunnen ze met elkaar communiceren. Hoewel het vaak “de cloud” wordt genoemd betreft het een netwerk van computers, kabels en datacenters die zich op de vaste grond en zelfs op de zeebodem bevinden. Data kan wel via draadloze technologie worden verzonden. Wat is het net en hoe werkt het eigenlijk?

Wat is het net?

In 1969 werd ARPANet ontwikkeld door het Advanced Research Projects Agency in opdracht van de Amerikaanse overheid. Het was de oorspronkelijke bedoeling dat personen op verschillende universiteiten direct met elkaar konden communiceren via een computersysteem. Omdat het systeem decentraal kan functioneren kon het systeem zelfs blijven werken wanneer er een deel zou uitvallen door bijvoorbeeld een natuurramp of een vijandelijke aanval. Vanuit dit systeem is het net zoals we dit nu kennen gegroeid, het verbindt nu mensen van over de hele wereld met elkaar.

Het net is niet hetzelfde als het world wide web. Het eerste is de verzameling van informatie die wordt gedeeld via internet, terwijl het tweede een wereldwijd verband van netwerken is. Het internet is daarmee de infrastructuur terwijl het web een dienst is die eroverheen ligt.

Hoe werkt internet?

Het net behoort tot de telecommunicatie netwerken, en onderscheidt zich door het gebruik van de Transmission Control en Internet protocollen, beter bekend als TCP en IP. Ook het intranet en het extranet maken hier gebruik van. Naast hardware zijn er een aantal regels gesteld waar apparaten aan moeten voldoen om taken uit te voeren. Zonder deze basisregels zouden apparaten niet met elkaar kunnen communiceren. Alle apparaten worden verbonden via centrale servers, een groot deel gebeurt volledig transparant voor de gebruiker. Zo is het mogelijk dat iemand die in Rotterdam een website bezoekt van een lokale winkelier een digitale wereldreis maakt met data die via meerdere landen wordt verzonden. Het net kan gebruikt worden voor communicatie tussen personen, apparaten of een combinatie van beide in zowel één-op-één communicatie als in groepen.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z